En person fotograferade vargen i helgen när den passerade genom Åloppe utanför Örsundsbro. Foto: Privat

”Skrik och skräm vargen om den kommer nära”

Publicerad

Det var verkligen en varg som fastnade på bild när den traskade igenom Åloppe utanför Örsundsbro i helgen. Det konstaterar länsstyrelsen som varit på plats och hittat spår efter vargen. Och förmodligen är det samma varg som har synts på fler ställen.

– Men det är bara i Åloppe som vi hundra procent kan bekräfta, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– En av våra kvalitetssäkrare var ute i helgen och tittade efter spillning och spår, och kollade även på platsen där bilden var tagen. Och utifrån det vi sett bedömer vi att det var en varg, säger Sebastian Olofsson på länsstyrelsen i Uppsala län.

Det var i lördags som vargen fångades på bild när den strosade genom bebyggelsen i Åloppe. Enligt Sebastian Olofsson gjordes flera observationer i samma område under helgen, bland annat i Tjursåker bara 2 kilometer från Enköping, men detta är den enda som man i nuläget kunnat bekräfta.

– Uppsala är ju ett sånt län där det springer igenom vargar titt som tätt, och de kan dyka upp närsomhelst.

Se över staket

Nyligen har lodjur angripit djur på en gård i Järlåsatrakten, och även varg skulle kunna gå in på en gård för att söka föda. Men inte nödvändigtvis.

– De kan angripa tamdjur men väldigt ofta går de förbi hagar med tamdjur utan att bry sig det minsta. Men kommer det mycket observationer om varg och man har tamdjur får man gärna kika över sitt staket och ha extra koll på tamdjuren.

”Skrik åt den”

Skulle man möta en varg som är för närgången ska man inte vara rädd att markera mot djuret.

– Det är bra om den håller sig ifrån människor så om den kommer för nära så skräm den! Skrik åt den så den håller sig borta.

Men man behöver inte vara rädd?

– Inte som människa nej, men man ska behandla dem med respekt och inte gå fram och klappa dem. De är ju vilda djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.