Anders Söderström, skogschef vid Akademiförvaltningen och Göran Arnqvist, professor zooekologi vid Uppsala universitet är djupt oense om konsekvenserna av en skogsavverkning i Hågadalen-Nåsten. Foto: SVT

Hundratals forskare och studenter protesterar mot avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en skogsavverkning i naturskyddsområdet Hågadalen-Nåsten utanför Uppsala väcker stark kritik. Många forskare protesterar mot planerna, som man menar skulle påverka den biologiska mångfalden negativt.

Akademiförvaltningen, som äger marken, håller inte med.

Det är Akademiförvaltningens planer på en skogsavverkning av närmare 8 hektar skog i naturskyddsområdet Hågadalen-Nåsten utanför Uppsala som väcker protester.

– Det kommer i stora stycken bli ett kalhygge och vi befarar att det blir ett öde landskap här, säger Göran Arnqvist, professor i zooekologi vid Uppsala universitet och en av initiativtagarna.

Närmare 400 forskare, lärare och studenter har skrivit under ett brev riktat till universitetets rektor Eva Åkesson. Gruppen menar att en avverkning inte stämmer överens med universitetets miljömål och att en avverkning skulle få negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden i området.

– Det finns gott om forskning som visar att den biologiska mångfalden minskar vid kalhugget skogsbruk, säger Göran Arnqvist.

Ingen påverkan menar Akademiförvaltningen

Akademiförvaltningen, som äger marken, menar att avverkningen är helt i linje med modern skogsskötsel.

– Skogen är gammal och måste föryngras men vi kommer att spara vissa områden med gamla tallar och asp. Avverkningen kommer att ske i områden som inte håller några större naturvärden, säger Anders Söderström, skogschef på Akademiförvaltningen.

Rektor Eva Åkesson lovar att frågan kommer att tas upp i Akademiförvaltningen och konsistoriets styrelser.

– Jag har fört upp frågan och kommer att lyssna till vad alla andra styrelseledamöter har att säga, säger Eva Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.