Alla i Knivsta är inte förtjusta i det avtal som Knivsta tecknat med staten gällande fyrspår. Enkelt förklarat innebär avtalet att Knivsta, mot att staten bygger fyrspår mellan Uppsala och Stockholm, håller en mycket hög utbyggnadstakt fram till 2057- 15000 bostäder vilket skulle innebära ungefär en ökning av befolkningsmängden med 200 procent.
Och det är just att staten ska bestämma över hur Knivsta ska växa och i vilken takt, som bland andra Cecilia Annerén är emot.
– Jag vill att Knivsta får tillbaka sitt självbestämmande, säger hon.
Varför tror du att ni nu är ganska nära att få ihop tio procent av de röstberättigade, alltså det antal som krävs för att få den här frågan till kommunfullmäktige?
– Många tycker nog att det är fel att en förhållandevis liten kommun ska ta på sig ett så stort åtagnade i förhållnade till befolkningen. Knivsta har vuxit snabbt sen kommundelningen. Kommunen har fått högre skatteintäkter, men också stora investeringskostnader i form av förskolor, skolor och infrastruktur.
– Vi vill ha en paus nu och inte ha kravet på oss att det ska byggas vad som helst, bara för att det ska byggas.
Vad krävs för att Knivsta kommufullmäktige för att stoppa det här initiativet?
– Att två tredjedelar av ledamöterna säger nej.
Men staten då, de har ett underskrivet avtal. Vad talar för att de ska bry sig om att det finns motståndare till utbyggnadstakten?
– Som jag förstått det kan avtalet förhandlas om vid en exeptionell händelse. Vi anser att en folkomröstning är en sådan händelse.
När tror du att ni har 1 400 namnunderskrifter?
– Om cirka en månad.