– Det krävs starkare aggregat. Och de är ju dyrare, säger Anna Hane på Resta gård nära Örnsundsbro.
Ändå valde hon att skaffa det så kallade RAS, rovdjursavvisande stängsel, för att skydda sin stora fårbesättning från vargangrepp. Stängslet har fem strömförande vajrar mot de vanliga två eller tre, och den lägsta inte får sitta för högt upp från marken.
– Förr eller senare blir det väl ett vargrevir här, säger Anna Hane.
”Skulle ta död på glädjen”
Några kilometer bort bor Josefin Back. Hon har ett tiotal får, och för henne har det inte varit aktuellt att installera det förstärkta vargstängslet.
– Det är inte en garanti. Och även om man hade det stängslet och visste att vargen strök förbi utanför knuten skulle oron ta död på glädjen att ha får, säger hon.
Hittills har Siggeforavargarna hållit sig på andra sidan riksvägen. Men även om det skulle bli ändring på det blir det svårt att lösa med rovdjursstängsel.
– Vi har så pass få djur, och de går på lånad mark sommartid där markägaren inte har några planer på att hålla får själv. Så vi är i den sitsen att varken vi eller markägaren tycker att det är aktuellt att bekosta och underhålla rovdjursavvisande stängsel, säger Josefin Back.
Video: Så fungerar rovdjursstängslet som stoppar vargen.
RAS – Rovdjursavvisande stängsel
- Jordbruksverket eller länsstyrelsen ger bidrag för inköp av material till stängslet, 50 kronor per löpmeter.
- Djurägaren ansvarar för uppsättningen men Svenska rovdjursföreningen kan ge praktisk hjälp för att sätta upp stängslet.
- Ett femtrådigt stängsel fungerar bra mot varg.
- Ett par gånger per säsong behöver gräs röjas under stängslet för att de ska ha effekt mot varg.
Källa: Rovdjurscentret de 5 stora