Eva Christiernin (S) vill stärka personer med lss-besluts kärleksliv. Foto: SVT

Större förutsättningar för sex- och samlevnad inom LSS

Publicerad

Nu ska det bli lättare att leva sitt liv fullt ut, även om man har ett lss-beslut. Det är budskapet från omsorgsnämnden i Uppsala.

Inför nästa veckas sammanträde hoppas man ta ett beslut kring en ny struktur inom kommunen.

– Det finns en vit fläck på lss-kartan: kärlek och relationer. Och det vill vi börja jobba med nu. Nu vill vi se hur vi kan ge stöd i sex och samlevnadsfrågor, hur kan vi hjälpa till inom våra olika verksamheter, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

”Har varit ett lotteri”

Förslaget har filats på sedan i vintras och har varit efterfrågat bland de med lss-beslut sedan ännu längre tillbaka.

– Vi har inte gjort någonting på den här fronten. Det har hängt på att enskild personal ska brinna för det här och det har varit ett lotteri. Vi ser en del strukterella problem också kring hur det bör gå till om man har personlig assistent men vill sova över hos någon eller om man vill gå på dejt med någon man träffat över nätet men som bor i Stockholm. Till exempel, Eva Christiernin (S).

Nu ska nämnden hämta ytterligare synpunkter på förslaget innan man väntas ta beslut under nästa möte den 27 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.