Fyra juriststudenter läser sin kurslitteratur med mer än ett kritiskt öga. Under vårterminen ingår de nämligen i ett projekt som har som ambition att granska all universitetetslitteratur utifrån ett antal normkritiska frågeställningar. Hur beskrivs egentligen män och kvinnor och vilka socioekonomiska grupper är det som finns med i böckernas exempel? Det är frågor man nu vill ha svar på.
– Vi utgår från den litteratur vi ska läsa i våra egna kurser och sedan utgår vi från frågeställningar som studentkåren har tagit fram för att se hur kön, könsidentitet, sexualitet, funktionalitet och så vidare representeras, säger juriststudenten Matilda Rosenkvist.
Hittat brister
Tanken med projektet är att i förlängningen kunna byta ut litteratur på de olika institutionerna som man inte tycker håller måttet. Och redan nu tycker man sig ha hittat en hel del brister.
– I vårt seminariematerial där det är enbart fiktiva exempel har vi märkt av en väldigt tydlig uppdelning av typiskt manligt och kvinnligt. Till exempel så är det kvinnorna som är skapande och konstnärliga och så är det manliga vakter och fotbollsspelare, säger juriststudenten Clara Renman.
Positiv respons
Det är långt ifrån första gången liknande granskningar görs vid Uppsala universitet. I början av 2000-talet gjorde den dåvarande jämställdhetskommittén en granskning ur ett renodlat genusperspektiv. Och 2006 gav kåren ut en utvärdering av psykologprogrammets litteratur ur ett HBT-perpektiv. Men nu hoppas man alltså kunna ge en bredare inblick i hur normer framställs i böckerna, och för Paul Bengtsson, jämlikhetsansvarig vid Uppsala studentkår som håller i projektet verkar även institutionerna hålla med om att det här behövs.
– När jag ringer runt bland institutionerna för att höra om de vill samarbeta så möts jag av väldigt positiv respons och det är många som är entusiastiska till att den här granskningen görs och som gärna vill hjälpa till, säger Paul Bengtsson.