Kvinna med glasögon står bland grönska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Uppsala studentkårs ordförande Elsa Ewert berätta mer om hur studenter riskerar att stå utan bostad i klippet. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Studentkåren om bostadsbristen: ”Behöver köa i flera år”

Publicerad

Rekordmånga studenter har antagits till lärosäten runtom i landet. Uppsala studentkår varnar nu för att fler riskerar att stå utan studentbostad.

– Vi är kritiska till att man tar in allt fler på utbildningar, men de har ingenstans att bo, säger Elsa Ewert, ordförande på studentkåren.

Rekordmånga studenter, omkring 324 000 personer, har antagits till en universitet- och högskoleutbildning i höst runtom i landet, visar siffror från Universitets- och högskolrådet, UHR. Det motsvarar en ökning med över 6 procent jämfört med i fjol.

På Uppsala universitet ser man en ökning med 6,2 procent. Och Studentkåren i Uppsala är bekymrade över bostadsläget.

Bostad i Uppsala län

– Det är kul att allt fler söker sig hit. Vi är däremot kritiska till den obalans som finns, där allt fler antas samtidigt som det inte finns tillräckligt med bostäder. Man kommer inte att kunna fortsätta så, säger ordförande Elsa Ewert.

Flera års kötid

I Uppsala kommun råder det i dag ett underskott på studentbostäder, enligt en enkätundersökning av Boverket. Mediankötiden för att få ett förstahandskontrakt till en studentbostad är i 2,3 år.

– Jag får väldigt många mejl om hur man gör om man inte får tag på en bostad. Rent krasst så är det man kan säga att ”du borde ha ställt dig i kö för tre år sedan”, säger Elsa Ewert.

Fler studenter i lågkonjunktur

50 procent av kommunens helårsstudenter beräknas i dag ha tillgång till en bostad, enligt kommunens siffror.

Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör vid Uppsala kommun, säger att det nu finns fler tillgängliga studentbostäder än tidigare. Men lågkonjunkturen i Sverige har lett till att det kan bli svårare att få en bostad till höstterminen.

– Lågkonjunkturen har gjort att fler söker sig till studier och att regeringen satsat extra pengar på att högskolorna ska kunna ta emot fler studenter, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att följa den tillfälliga peaken med tillgång till bostäder. Men vi förstår kritiken och vill att alla studenter ska få en bostad.

Är det rimligt att bygga fler bostäder när antalet studenter är fler, när vi samtidigt är i en lågkonjunktur?

– Kommunen har konsekvent haft bostadsbrist i både hög- och lågkonjunktur. Vi vet att tillgången till bostäder är den viktigaste faktorn för studenter när de ska bestämma sig var de vill studera, säger Elsa Ewert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet