Eftersom bankerna ofta är snabbare än myndigheterna med att ställa hårdare krav på låntagarna, så har amorteringskravet redan varit verklighet i ett halvår, menar Per-Arne Sandegren. Och det har redan fått effekter.
– En av de bidragande orsakerna till att vi har en avmattning på bostadsmarknaden är sannolikt amorteringskravet. Och då handlar det främst om de dyraste marknaderna, där Uppsala ingår, säger Per-Arne Sandegren.
Svårt för förstagångsköpare
Argumenten för ett skärpt amorteringskrav är bland annat att hushållen ska låna mindre och därmed dämpa skuldsättningen, att göra hushållen mindre sårbara, och att bostadspriserna ska stiga mindre.
– Kritiken mot införandet är att det blir lite svårare för förstagångsköpare att ta sig in på marknaden, men eftersom bankerna de facto har hårdare regler i praktiken så finns effekterna redan där.
Finansinspektionen föreslår att nya bolån som överstiger bruttoinkomsten med 4,5 gånger ska amorteras med minst 1 procent, och detta gäller utöver det befintliga amorteringskravet.
Minskad flyttbenägenhet
Det är inte bara förstagångsköparna som påverkas av skärpta krav.
– Om man idag är relativt högbelånad, och bor i en dyr bostadsrätt eller villa, och kanske får ändrade familjeförhållanden – exempelvis fler barn – men köpte för tre år sedan. Ja, då drabbas du av nya krav som du inte har på dina lån idag. Och det är ett incitament till minskad rörlighet. Allt som minskar rörligheten är inte bra för marknaden, folk har en tendens att sitta kvar i båten.
Imorgon, tisdag, släpps ny statistik om prisutvecklingen på bostäder i Uppsala län, och i hela landet.
Horisontell prisutveckling
Prisutvecklingen i Uppsala är speciell med bland annat prispucklar inför terminsstarter, förklarar Per-Arne Sandegren.
Men förutom de tillfälliga prispucklarna och nedgångarna så har utvecklingen på Uppsalamarknaden varit ganska horisontell ända sedan förra sommaren, det vill säga att kvadratmeterpriset för bostadsrätter legat på omkring 40.000 kronor.