Kvinna kastar en tomburk på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hörru!”. Så låter en av Uppsalabornas reaktioner när SVT:s reporter testar skräpa ner. Hur många säger ifrån? Se reaktionerna i klippet ovan. Foto: Lina Yakoub/SVT

SVT testar att skräpa ner – så reagerar Uppsalaborna

Uppdaterad
Publicerad

Många är överens om att skräpa ned i naturen är fel, men hur många vågar egentligen säga till när de ser någon kasta skräp omkring sig? Kolla klippet hur folk reagerar när SVT:s reporter nonchalerar papperskorgarna.

I årets upplaga av Skräpbarometern, som Håll Sverige Rent står bakom, svarade 9 av 10 att de ansar att man borde säga till om man ser någon skräpa ner i naturen.

Men hur många säger verkligen till när de ser någon slänga saker på marken? Kolla klippet hur folk agerar.

Fotnot: Reportern i inslaget är väl medveten om att det är olagligt att skräpa ner – och allt skräp som syns i videon hittade till skräpsortering efteråt.

Skräpbarometern görs i samarbete med undersökningsföretaget Novus och bygger på drygt 1 000 slumpmässigt utvalda intervjuer.

VAD SÄGER LAGEN OM NEDSKRÄPNING?

  • Skräpboten infördes 2011, och polisen fick rätt att utfärda en ordningsbot på 800 kronor för så kallad ringa nedskräpning, om de ser en person skräpa ner i naturen.
  • Sedan januari 2022 har även cigarettfimpar, snusprillor och annat småskräp innefattats i lagstiftningen.
  • Med skräp menas både mindre föremål som glas, papper, engångsgrillar och fimpar och större föremål som byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik.
  • Under 2023 utdelades 339 böter för nedskräpning – vilket är det högsta antalet böter sedan skräpboten infördes år 2011. Detta rapporterar HSR.
  • Källa: hsr.se, riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.