En man och en kvinna står vid en kommunbil från Älvkarleby framför ett vård- och omsorgsboende i Skutskär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Theodor vad det betytt för honom att han fick möjlighet att ta körkort genom jobbet. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Theodor, 43, i Skutskär fick ta körkort genom jobbet

Publicerad

Med hjälp av ett bidrag från omställningsfonden har Theodor Bergström och fyra av hans kollegor i hemtjänsten getts möjlighet att ta körkort genom jobbet. Theodor var först av kollegorna med att klara det.

Theodor Bergström brukade ta elcykel i jobbet som undersköterska inom hemtjänsten i Skutskär, och hade inga tankar på att ta körkort. Men ett mejl från arbetsgivaren med ett erbjudande fick honom att tänka om.

– Det var en fantastisk möjlighet och jag är glad att jag tog den, säger han om körkortsutbildningen, som han fått finansierad av kommunen.

Den 10 oktober körde han upp – och klarade körkortet.

– Det var en stor dag, lite overklig, säger han.

Fem får körkortsutbildning

Jenny Nyberg är verksamhetschef för hemtjänsten i Skutskär.

– Det är fem personer som sökt och fått den här möjligheten. Det betyder jättemycket. Vi har tre områden, varav två är bilburna, så vi vill ju ha personal som är bilförare, förklarar hon.

Kommunen har inte ekonomiska möjligheter att själva erbjuda anställda körkortsutbildning, utan bidraget från Omställningsfonden.

– Nej, det är helt avgörande, säger hon.

Samtalsmetodik och självskydd

Älvkarleby kommun har sammanlagt fått 500 000 kronor i bidrag för kompetensutveckling från Omställningsfonden, för perioden 2024-26.

Förutom körkortsutbildning inom hemtjänsten ska pengarna gå till utbildning inom samtalsmetodik för medarbetare inom individ- och familjeomsorgen, samt till utbildning i självskydd, hot och våld för personer som arbetar inom utbildningsförvaltningen. En person ska också utbildas till instruktör i bland annat mjukt självskydd. Det skriver HR- och kommunikationschef Johan Köhler i ett mejl.

OMSTÄLLNINGSFONDEN

Fonden arbetar med att stödja människor som till exempel blivit uppsagda, för att öka deras möjligheter att komma vidare till ny sysselsättning.

De arbetar också förebyggande, med kompetensutveckling av medarbetare utifrån vad olika verksamheter har för behov.

Verksamheter kan ansöka om bidrag för att kompetensutveckla personal.

Bidraget kan beviljas om arbetsgivaren behöver en specifik kompetens som bara kan tillgodoses genom att en arbetstagare går en viss utbildning.

Bidraget får inte gå till fortbildning som arbetsgivare är skyldiga att erbjuda.

Fonden är en stiftelse som ägs av bland andra Sveriges Kommuner och Regioner och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona, tillsammans med fackförbundet Kommunal. De omfattar 1,3 miljoner anställda inom bland annat kommuner och regioner.

Källa: Omställningsfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.