Enkelt uttryckt handlar det om att kapa effekttopparna i skolköken för att trygga energitillgången och sänka kostnaderna. Om köket går för full maskin och ugnar, disk och kyl går på full effekt samtidigt så skapas en effekttopp. Sker det samtidigt på många ställen, riskerar elnätet att överbelastas. En annan konsekvens är en högre elräkning eftersom elräkningen styrs av effektopparna.
Sprider ut matlagningen
Fredrik Björklund, som är samverkansledare för projektet, och Micael Östlund från Skolfastigheter, har tillsammans med kökspersonalen på Tiundaskolan laborerat med olika arbetssätt och mätt effektpåverkan.
På väggen i köket finns en skärm som mäter effektåtgången i realtid. Man kan också gå tillbaka och se hur förbrukningen sett ut över tid. I dag undviker personalen att ha alla ugnar igång samtidigt. I stället sprids matlagningen ut över dagen. Man har också koll på hur varje maträtt lagas till så ”effektfullt” som möjligt.
– Sen vi satte upp skärmen här på Tiundaskolan har effektanvändningen minskat med 25 procent, säger Fredrik Björklund.
I klippet: Tre tips på hur du kan spara el i köket.
Mer om projektet
Projektet kallas Flex-o-mat och ska leda till energisnålare arbete i kommunens kök.
Det är ett samarbete mellan Stuns – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle och Skolfastigheter.
Projektet drivs tillsammans med fem skolor och förskolor i Uppsala.