Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan du laga mat energismart hemma. Kolla in tipsen från Tiundaskolans kökschef, Joacim Skyllerman i klippet. Foto: SVT

Lista: Kökschefen tipsar om energismart matlagning

Uppdaterad
Publicerad

I fem skolkök i Uppsala pågår just nu ett pilotprojekt som går ut på att minska elförbrukningen i köken. Men hur kan man laga mat hemma på ett mer energismart sätt? I klippet får du tre tips av kökschefen Joacim Skyllerman på Tiundaskolan.

Enkelt uttryckt handlar det om att kapa effekttopparna i skolköken för att trygga energitillgången och sänka kostnaderna. Om köket går för full maskin och ugnar, disk och kyl går på full effekt samtidigt så skapas en effekttopp. Sker det samtidigt på många ställen, riskerar elnätet att överbelastas. En annan konsekvens är en högre elräkning eftersom elräkningen styrs av effektopparna.

Sprider ut matlagningen

Fredrik Björklund, som är samverkansledare för projektet, och Micael Östlund från Skolfastigheter, har tillsammans med kökspersonalen på Tiundaskolan laborerat med olika arbetssätt och mätt effektpåverkan.

Ekonomisk kris i Uppsala län

På väggen i köket finns en skärm som mäter effektåtgången i realtid. Man kan också gå tillbaka och se hur förbrukningen sett ut över tid. I dag undviker personalen att ha alla ugnar igång samtidigt. I stället sprids matlagningen ut över dagen. Man har också koll på hur varje maträtt lagas till så ”effektfullt” som möjligt.

– Sen vi satte upp skärmen här på Tiundaskolan har effektanvändningen minskat med 25 procent, säger Fredrik Björklund.

Fredrik Björklund från Stuns hjälper Tiundaskolan att hålla effektförbrukningen på grönt. Fredrik Björklund ser en stor potential i att sprida arbetssättet till alla skolor, bagerier och andra energikrävande enheter. Foto: SVT

I klippet: Tre tips på hur du kan spara el i köket.

Mer om projektet

Projektet kallas Flex-o-mat och ska leda till energisnålare arbete i kommunens kök.

Det är ett samarbete mellan Stuns – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle och Skolfastigheter.

Projektet drivs tillsammans med fem skolor och förskolor i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet