Giuliano Di Baldassarre, ler mot kameran, blå rock. Sitter på en altan. I bakgrunden pool med vinterskydd i kuperat glas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: hör Giuliano Di Baldassarre, professor i hydrologi vid Uppsala universitet, om vad som orsakar brist på vatten. Foto: Maria Loewen/SVT

Tre frågor om: Rikas slöseri med vatten slår mot fattiga

Uppdaterad
Publicerad

Rikas slöseri med vatten för att fylla pooler och hålla gräsmattor gröna slår mot de allra fattigaste. Sociala ojämlikheter i storstäder riskerar att driva på vattenkriser mer än klimatförändringar, enligt en ny Uppsalastudie.

Över 80 storstadsområden runtom i världen har drabbats av extrem torka och vattenbrist under de senaste 20 åren. Forskare från bland annat Uppsala universitet har varit med och utvecklat en modell för att analysera vattenförbrukningen hos olika samhällsklasser.

En fallstudie i Kapstaden i Sydafrika visar att de rikaste hushållen, som utgör 14 procent av befolkningen, använde mer än hälften av allt vatten som förbrukades.

Klimat

– Vissa sociala grupper kämpar för att få vatten för att överleva, medan rika människor har pool, tvättar sina bilar och använder vatten till trädgårdsarbete, bland annat, säger Giuliano Di Baldassarre, professor i hydrologi vid Uppsala universitet.

Dessa sociala ojämlikheter i storstäder riskerar att driva på vattenkriser mer än klimatförändringarna, menar forskarna.

Tillräckligt med vatten i Uppsala

Men än så länge finns inga liknande problem i Sverige.

– I Uppsala finns det vanligtvis tillräckligt med vatten för att uppfylla behoven. Men om det blir torra perioder i Uppsala – och på andra platser i Sverige – så kan det uppstå vattenbrist regionalt, säger Giuliano Di Baldassarre.

I videon hör du mer om studien och orsakerna till vattenbristen.

Fakta: Vattenbristen i världen

  • Världens vattenkonsumtion har ökat med runt 1 procent årligen de senaste 40 åren, vilket gör att 100–200 kubikkilometer vattenreserver försvinner årligen.
  • Nära 1 miljard människor i städer runt om i världen är drabbade av vattenbrist och antalet kommer sannolikt att öka till mellan 1,7 miljarder och 2,4 miljarder inom de kommande tre decennierna, enligt FN-rapporten World Water Development Report. Efterfrågan på vatten förutspås också öka med 80 procent till 2050.
  • Vattenbrist blir också mer vanligt förekommande på landsbygden. Mellan 2 och 3 miljarder människor upplever vattenbrist under minst en månad om året.
  • FN:s mål är att alla ska ha tillgång till vatten och avlopp 2030, vilket beräknas kosta minst 600 miljarder dollar om året.

Källa: FN/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet