Rubriker och byggarbetare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett stort problem för hela byggbranschen”. Hör Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm om svartarbetet. Foto: SVT

Tuffa tider för byggbranschen: ”Svartjobben ökar”

Publicerad

90 miljarder kronor. Så mycket omsätter svartarbetet årligen, enligt Skatteverkets beräkningar. I byggbranschen räknar man med att svartarbetet har fördubblats under de senaste tio åren.

2023 skulle bli ett ”riktigt skitår”. I alla fall om man lyssnar på Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärds profetia för drygt ett år sedan.

Bland problemen som hopade sig nämndes lågkonjunktur, att färre bostäder planerades och ökad konkurrens om färre jobb. Samtidigt finns ett ständigt hot mot branschen: Svartarbete och oseriösa företag.

– Det är ett stort problem i hela branschen, och i dessa tider blir det inte lättare, säger Johan Lindholm, ordförande på Byggnads.

Omsätter 90 miljarder kronor

Enligt Byggmarknadskommissionen har svartarbetet inom byggsektorn mer än fördubblats de senaste åren.

Det är oklart hur stora de oredovisade inkomsterna från svartarbete är, men enligt Skatteverket statistik från 2020 är omsättningen från svartarbete drygt 90 miljarder kronor årligen i Sverige.

Låga priser – oschyssta firmor

I samband med lågkonjunkturen pressas priserna ned. Det riskerar att ”skrämma bort schyssta byggare” enligt Byggbarometern från 2023.

Vidare uppger rapporten: ”Faktorer som fokus på låga priser, förfrågningsunderlag av för dålig kvalitet och bristande uppföljning av ställda krav ger konkurrensfördelar till oseriösa företag som inte följer regelverk och avtal.”

De resultaten får även stöd i en rapport från Byggmarknadskommissionen. Där instämmer 34 procent av de tillfrågade byggföretagen i påståendet: ”Vårt företag är i stor utsträckning utsatt för konkurrens från företag inom branschen som skattefuskar.”

Inte bara dystert

Samtidigt som uppdragen blir färre och lockar till sig oseriösa aktörer har tuffare ekonomiska tider samtidigt visat sig vara bra för byggbranschen. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC var drygt hälften av alla byggbolag som gick i konkurs 2020 misstänkta för att vara oseriösa.

– När det är färre uppdrag är det oftast vi som är etablerade som blir kvar, säger Pär Karlsson, vd vid Bygg Construct i Uppsala.

I klippet: ”Det blir tuffare och tuffare att få nya uppdrag” – här är farorna för byggbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.