Foto: SVT

Tusentals deltog i manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 4000 deltog i manifestationen Refugees Welcome som arrangerades i Uppsala på tisdagskvällen.

Just nu går en demonstrationsvåg genom Sverige under parollen Refugees welcome. Det är en manifestation för att välkomna de stora flyktingströmmar som rör sig till och i Europa. På tisdagskvällen var det dags för manifestationen i Uppsala. Den inleddes med att ett manifestationståg avgick från Slottsbacken i riktning mot Stora torget.

En som hade valt att arrangera sig i manifestationen var Henrik Hurtig.

– Jag har blivit berörd av de bilder som vi sett i media i dagarna och jag ville hjälpa till här i dag, säger Henrik Hurtig som kommit som volontär.

Även Kristin Menkens gick med i rekordtåget.

– För mig var det självklart att komma hit. Det är det minsta vi kan göra. Man vill visa att man kan påverka utan att ha så jättemycket makt själv, hon.

”Flyktingar! Välkomna!”

En av arrangörerna till manifestationen var politikern Jeanette Escanilla (V). Hon inledde talet på Stora Torget med att välkomna flyktingarna.

– Flyktingar! Välkomna! Det ska sägas många gånger ikväll. Det ska höras ända till riksdagen. Europa agera nu, sade hon.

I raden av talare under kvällen fanns flera av kommunalråden i Uppsala kommun. Moderaternas Fredrik Ahlstedt menade i sitt tal att politiken kan göra mycket för flyktingarnas situation. 

– Vi måste se till att människor kan komma hit och känna trygghet och utvecklas. Politiken kan göra mycket. Vi kan minst fördubbla vårt mottagande i dag. Det klarar Sverige, säger Fredrik Ahlstedt (M)

”Tack Sverige”

Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) hälsade flyktingarna välkomna till Uppsala och menade att alla kan göra något åt den situation som råder.

– Vi behöver fler familjehem, fler goda män i Uppsala kommun. Kanske du kan öppna din dörr?, frågade Maria Gardfjell (MP).

Badie Alkountar från Syrien var en av dem som stod i publikhavet på Stora torget. Han passade på att säga några ord innan nästa talare skulle kliva på. Ord som möttes av stora applåder.

– Jag vill bara säga ett stort tack till Sverige och ett stort tack till svenskarna!, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.