Ruth Acosta fick ett utvisningsbeslut i november 2019. Hennes och Johan Broströms tvillingar var bara tio månader gamla när deras mamma då åkte tillbaka till Peru för att ansöka om permanent uppehållstillstånd därifrån. Efter en tid av motgångar kom så till slut ett glädjebesked för familjen – Ruth får sin ansökan beviljad efter en dom från Migrationsdomstolen.
– När advokaten ringde och berättade det trodde vi först inte att det var sant, säger Johan Broström.
”Känns som att man förlorat två år”
Johan har, på egen hand, tagit hand om tvillingarna i Uppsala.
– Lite känns det som att man har förlorat två år tillsammans men man får försöka att hitta det lilla som varit positivt. Personligen har jag fått en väldigt nära kontakt med tvillingarna under den här perioden.
För Ruth, som är utbildad undersköterska, väntar jobbsökande. Enligt Migrationsdomstolens utlåtande lär hon inte ha några problem att hitta ett arbete, men först ska hon spendera lite tid med tvillingarna och familjen.
– Vi ska leka, gå i skogen, njuta av solen och bara vara tillsammans, säger Ruth Acosta.
Tre barn utvisades
Ruth Acosta har, utöver tvillingarna, tre barn sedan tidigare. De gick på grundskolan i Uppsala innan vardagen förändrades drastiskt i och med utvisningen till Peru.
– De har inte gått i skolan och har i stort sett suttit i ett rum hela den här tiden. Peru har delvis varit totalt nerstängt på grund av pandemin och där finns inte heller samma möjligheter till att vara ute och leka som här. Bara att få vara ute så här är otroligt skönt för dem och snart kanske de kan börja i skolan igen också, säger Johan Broström.
Detta har hänt: Tvillingmamma utvisades
- Ruth Acosta, och hennes tre barn sedan tidigare, lämnade Sverige och mamma Ruth skiljdes från tvillingarna Erik och Alisson, då 10 månader gamla.
- Familjen ansökte om permanent uppehållstillstånd men fick då avslag av Migrationsverket som bland annat hänvisade till att pappans inkomst och storlek på lägenhet inte räckte till för att uppfylla försörjningskravet.
- Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen och de upphäver Migrationsverkets beslut och ger Ruth och barnen permanent uppehållstillstånd i Sverige. De hänvisar, bland annat, till att hanteringen av familjens ärende lett till ”orimliga konsekvenser” och att situationen är så ”udda och ömmande” att uppehållstillstånd bör beviljas.