Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att det blir till det bättre”, säger 16-årige Tyr som har väntat två år för att utreda könsdysfori. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Tyr, 16, tvingades köa i två år – hoppas på snabbare transvård

Uppdaterad
Publicerad

Han fick vänta 20 månader på ett första samtal på Akademiskas könsidentitetsmottagning – nu hoppas 16-årige Tyr att köerna kortas i och med att den könsbekräftande vården omstruktureras.

– Jag fick en bokad tid och började gråta, säger han.

Socialstyrelsen har beslutat att vården för könsdysfori i Sverige ska bedrivas som nationell högspecialiserad vård, samt att bara tre regioner med var sin underleverantör får tillstånd att utföra den.

Strukturförändringen hoppas leda till mer jämlik vård och att de långa köerna kortas.

”Hade självmordstankar”

En som vet hur det känns att stå i kö är 16-årige Tyr utanför Tierp. 20 månader efter inskickad remiss kom kallelsen.

– Under tiden jag väntade utvecklade jag ett självskadebeteende och hade självmordstankar. När det tjocka kuvertet med papper som sa att jag fått en bokad tid en dag kom i brevlådan började jag gråta, säger han.

I klippet ovan berättar Tyr om hur det är för honom att vänta på könsbekräftande vård samt vad han tycker om det nya upplägget.

Könsdysfori

Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet. Du går att få behandling för att må bättre.

Först får patienten träffa flera experter inom sjukvården. De ska stötta och utreda vilka lösningar som är möjliga.

Syftet med utredningen är att ta reda om patienten har könsdysfori och vilka fördelar och nackdelar en behandling kan medföra.

Kontakta en läkare, kurator eller psykolog på vårdcentralen, eller en psykiatrisk mottagning om du vill tala med någon i vården om din könsidentitet.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.