35-åriga Ceres Haglund definierar sig som ”agender”, vilket innebär att hen inte identifierar sig med något kön. Väntan på utredning blev ungefär 2,5 år.
– Att leva i en kropp som man inte hör hemma i är otroligt plågsamt, berättar hen.
För personer under 18 år är kötiderna för att påbörja könsutredning en aning kortare – ca 1,5 till 2 år.
Regionen: ”Inte mäktat med”
– Det handlar om att vi saknar personal och att det blivit fler som vill ha den här utredningen. Då har vi inte mäktat med, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.
Liknande mottagningar för unga som den på Akademiska sjukhuset finns även i Lund, Alingsås, Stockholm, Umeå och Linköping. SVT har vid en rundringning frågat om väntetiderna och fått svar av tre mottagningar utöver Uppsala. Alingsås har väntetider på 24-27 månader, Lund tio månader och i Stockholm får de unga vänta ungefär 12 månader.
Fakta: Könsdysfori och könsutredningar
Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet. Du som har könsdysfori kan få behandling för att må bättre.
Vid en utredning får patienten träffa flera experter inom sjukvården. De ska stötta och utreda vilka lösningar som är möjliga.
Syftet med utredningen är att ta reda om patienten har könsdysfori och vilka fördelar och nackdelar en behandling kan medföra.
Kontakta en läkare, kurator eller psykolog på vårdcentralen, eller en psykiatrisk mottagning om du vill tala med någon i vården om din könsidentitet.
Källa: 1177 Vårdguiden