Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om behovet av en uppstyrd vård för könsdysfori. Foto: SVT

Psykiatrin vid Akademiska sjukhuset får viktig roll i vården för könsdysfori

Publicerad

Vården för könsdysfori kommer att koncentreras till bland annat psykiatrin i Uppsala, i samarbete med Region Stockholm. Förhoppningen är att vården ska bli bättre, att fler ska få tillgång till den och att köerna blir kortare.

Totalt kommer sex regioner ansvara för vården för könsdysfori. Tre av dem kommer att ha det totala ansvaret – och tre bli samarbetspartners, så som Region Uppsala, som kommer att samarbeta med Region Stockholm.

– Det här innebär att man kommer få tillgång till de främsta experterna, forskning kommer att bedrivas och vården bli mer tillgänglig, säger Kristina Wikner, chef för enheten för högspecialiserad vård på Socialstyrelsen.

Långa köer

På mottagningen för könsidentitet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har trycket varit högt, och i höstas hade köerna vuxit till uppåt 2,5-3 år för vuxna som väntade på att utreda könsdyrfori.

– I och med detta beslutet kommer detta förhoppningsvis kunna ändras, säger Roland Säll, verksamhetschef för psykiatri vid Akademiska sjukhuset.

Två enheter blev en

Redan innan beslutet fattades har mottagningarna för könsidentitet, på Akademiska sjukhuset, för barn och vuxna blivit en gemensam.

– Målet är att få ihop vården så att en person inte ska drabbas av ett glapp vid 18 års ålder.

I klippet hör du om behovet av en uppstyrd vård för könsdysfori.

Vården för könsdysfori

De tre enheter som får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid könsdysfori, inklusive könsbekräftande kirurgi, är Region Stockholm, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen. De ska i sin tur samverka parvis med Region Uppsala, Region Skåne och Region Västerbotten.

Nationell högspecialiserad vård, som detta är, innebär bland annat att det finns ett nationellt ansvar för vården, att man måste ha tillstånd att utföra den och att den är avancerad.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.