Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Bolaget borde ha förbjudit ensamarbete och inte haft knivar tillgängliga” – hör åklagaren Jennie Nordin om varför hon valt att åtala företaget för arbetsmiljöbrott. Foto: Utryckning Uppsala

Kvinna mördades på LSS-boende – bolagets vd åtalas för arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna mördades på ett LSS-boende i Enköping 2022. En man dömdes för mordet men rättsprocessen var inte färdig.

Nu åtalas vd:en på LSS-boendet misstänkt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– I sin egenskap av vd för bolaget har den åtalade varit ansvarig för den mördade kvinnans arbetsmiljö. Utredningen har visat att det finns brister i bolagets systematiska arbetsmiljöarbete, säger Jennie Nordin, åklagare som har lett förundersökningen.

Åklagaren anser att bolaget inte genomfört en tillräckligt noggrann riskbedömning och därmed inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa att gärningsmannen inte kunnat utöva våld mot personal.

Mord på vårdboende

– Om någon av dessa åtgärder vidtagits hade händelsen med hög grad av sannolikhet kunnat undvikas, säger Jennie Nordin.

Åklagaren yrkar även att bolaget ska betala en företagsbot om 2 miljoner kronor.

Vd:n avböjer att kommentera åtalet men förnekar brott. Vd:ns advokat Göran Smedberg menar på att det som hänt är en tragedi, och att det är bra att det nu prövas i domstolen.

– Vi ser fram mot att det blir en rättslig prövning, men min klient förnekar att det begåtts något brott, säger Göran Smedberg.

Larmade själv om mordet

Det var den 17 november 2022 som polis larmades om ett pågående grovt våldsbrott på ett LSS-boende i Enköping. Den som larmade var en man i 20-årsåldern som bodde på vårdboendet som uppgav att han dödat en kvinna som jobbade där.

Mannen dömdes senare till rättspsykiatrisk vård för mordet.

”En klump i magen försvann”

När SVT når den mördade kvinnans mamma så känner hon sig lättad.

– Den bästa dagen på ett år och sex månader. Jag trodde beskedet skulle komma efter semestern, så det blev som en chock att det kom idag. Men det känns som en klump i magen försvann. Min dotter kommer ju inte tillbaka, men det här är någon form av upprättelse för oss, säger Maria Redlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på vårdboende

Mer i ämnet