Två personer står tillsammans utomhus, iförda svarta jackor, på gågata i Uppsala med träd och byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reaktionen från ungdomarna i Uppsala om hur konsumtionen av energidryck kan få konsekvenser längre fram i livet. Foto: Kristian Östlund/SVT

Ungdomarna om tandläkarens råd: ”Kanske inte ska dricka lika mycket som nu”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Uppsala har pratat med ungdomar på stan för att höra om deras energidryckesvanor och vad de tänker när de hör rådet från tandläkaren.

Drickandet av energidryck har ökat kraftigt sedan 2010. Idag dricker svenska folket nära fyra gånger så mycket energidryck jämfört med 2010 enligt en undersökning av analysföretaget Nielsen IQ.

Övertandläkaren Maria Erkapers, i Uppsala, menar på att det är mer skadligt för tänderna att sitta och sippa på sin energidryck en längre stund än att dricka upp allting på en gång. För då hinner nämligen inte munhålan återhämta sig och få sitt normala pH-värde, alltså surhet.

Få ungdomar är medvetna om riskerna

Hon menar vidare att att den trend med ökningen av energidrickande får konsekvenser på sikt, och få ungdomar är medvetna om riskerna med energidryck, menar hon.

– Det är tråkiga skador för det är ofta intakta och fina tänder på unga individer, säger övertandläkaren Maria Erkapers.

I klippet: Se reaktionen från ungdomarna när de får höra tandläkaren om hur energidryck kan påverka tänderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.