• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fyndet av djävulssoppen i Uppsala är unikt, enligt SLU. Foto: Privat/Arkiv

Unikt fynd av giftig svamp i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har den giftiga djävulssoppen hittats på fastlandet. Tidigare har den bara vuxit på Öland och Gotland. Men nu har ett exemplar upptäckts i Uppsala.

Fyndet gjordes av svampkonsultent Marianne Kantardjiev under en svamptur i augusti, något som UNT var först med att berätta om.

Hon letade svamp till i bostadsområdet Kåbo när hon plötsligt fick syn på en udda art.

– Jag förstod direkt att det var en speciell sopp och eftersom jag hittat djävulssoppen på Gotland tidigare så anade jag att det var den. Den är ju väldigt vacker med lysande röda färger, men den är också väldigt giftig – man kan bli ordenligt sjuk om man får i sig den, säger Marianne Kantardjiev.

Hon tog hem soppen, tog en bild och lade ut den på en facebooksida för svampexperter.

Artdatabanken bekräftade fyndet

Sedan skivade hon exemplaret och torkade den. Efter det skickade hon in en bit av svampen till artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Och SLU bekräftade att det var en just en djävulssopp – vilket också gruppen på facebook var eniga om, säger Marianne Kantardjiev.

Hon tycker det är roligt att hitta ovanliga arter, även om de inte är ätliga. Bland matsvamparna har Marianne Kantardjiev två favoriter: sillkremlan och läcker riska.

– Men svampsäsongen har kommit i gång mycket senare än vanligt i år på grund av den torra och varma sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.