• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Man visar gammalt forntida skelett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar arkeologen Oscar Spjuth skeletten som troligen är från järnåldern eller tidig medeltid. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Unikt järnåldersfynd uppgrävt i Uppsala

Publicerad

Ett helt hästskelett, men utan huvud och hovar. Har arkeologer nyligen hittat i stadsdelen Slavsta i Uppsala.

– Det finns en rituell koppling, säger arkeologen Oscar Spjuth.

Området i Slavsta grävs ut eftersom det ska byggas ett LSS-boende där. Under utgrävningen hittade arkeologerna ett bostadsområde som tros ha tillhört en forntida kultledare.

– Man kan tydligt se att personen som bott här haft nära kopplingar till kultmiljön och rituell slakt. Det här fyndet är nog helt unikt, säger Oscar Spjuth, projektledare och arkeolog på Stiftelsen kulturmiljövård.

”Slavsta får en viktigare historisk roll”

Fynden av forntida skelett och bostadshus är troligen från järnåldern eller tidig medeltid. Arkeologerna menar att gårdarna som upptäckts i Slavsta var beroende av de större samhällena i Fyrislund och Gamla Uppsala.

– Slavsta får en viktigare historisk roll med dessa fynd, säger Oscar Spjuth.

Se skelettet och arkeologernas arbete i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.