Vattenverket var innan renovering fullt med beläggningar i rör och risken för läckage och totalstopp av vattenproduktionen var hotande. Det är med hjälp av membranteknik som man har fått ett miljövänligare vatten. Tierp är först i Sverige med en storskalig lösning med tekniken.
– Jag är jättenöjd med hur vattnet är nu. Det är både billigare och säkrare. Säkerheten är det viktigaste, säger Jørgen Johnsens, VA-chef.
Minskad klorförbrukning med membrantekniken
– Det är fantastiskt att man kan avskilja bakterier, organiska ämnen, parasiter och virus. Detta är något kanske hundratals kommuner har problem med. Hålen i membranen är så små och därför kan inget passera, säger Michael Ohlsson, vattenreningsexpert.
Nanofiltermembranet har också minskat klorförbrukningen med 80 procent. Vilket i längden skapat möjligheter till ekonomisk besparing. Man gjorde också besparingar då man slapp bygga ett helt nytt vattenverk..
”Hoppas att fler kan inspireras”
– Vi har haft ett väldigt bra samarbete och vi har sett en lösning som passar väldigt bra in. Vi hoppas att fler kanske kan inspireras – det kan handla om hundratals kommuner som kan dra nytta av den här lösningen, säger Michael Ohlsson.