kvinna i mössa och med björkris utanför en bastu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om vi finnar kommer in i en torrbastu – då går vi ut igen”, säger Jaana Kaiste, saunahealer, som under Kulturnatten lärde Uppsala om den finska bastukulturen. Foto: David Rydell/SVT

Uppmaningen till svenska bastubadare: ”Ta ölen efteråt”

Uppdaterad
Publicerad

En plats där kvinnor fött barn, där man tvättat döda personer och botat sjukdomar. Bastukulturen är helig i Finland och under Kulturnatten i Uppsala så fick besökarna lära sig hur den finska och svenska bastukulturen skiljer sig.

– Lämna ölen utanför bastun och bind en ruska av björk, uppmanar saunahealern Jaana Kaiste.

Närmare 20 grader i solen räckte inte för Jaana Kaiste och Lena Rosenqvist på Kulturnatten. I Gotlandsparken ställde man upp ett tält, tände en eld och drog upp temperaturen till över 60 grader.

Varför?

För att förklara den heliga finska bastukulturen.

”Vi dricker ingen alkohol i bastun”

I Finland har bastun haft en självklar plats i årtusenden. Kvinnor har fött barn, man har tvättat sina döda och botat sjukdomar. Även om bastun numera inte används på det sättet så har den fortfarande en självklar plats i det finska samhället enligt Jaana Kaiste.

Och det finns stora skillnader mellan den svenska och finska bastukulturen.

– Finnar kan inte vara utan en bastu medan svenskar kan använda en bastu som ett förråd. Den finska bastun behöver inte heller vara så himla varm – det räcker runt 65 grader, förklarar hon.

Och Jaana Kaiste menar att det finns saker som den svenska bastukulturen kan lära sig av den finska.

– Vi dricker inte alkohol och äter ingen mat i bastun. Sen spelar självklart ruskan av björk in, så är det något den svenska bastukulturen kan ta efter så är det att börja binda ruskor, skrattar Jaana Kaiste.

I klippet: ”Det är härligt att ta en öl och skoja” – hör Hans som inte riktigt håller med om det finska förhållningssättet till bastu och alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.