Närmare 20 grader i solen räckte inte för Jaana Kaiste och Lena Rosenqvist på Kulturnatten. I Gotlandsparken ställde man upp ett tält, tände en eld och drog upp temperaturen till över 60 grader.
Varför?
För att förklara den heliga finska bastukulturen.
”Vi dricker ingen alkohol i bastun”
I Finland har bastun haft en självklar plats i årtusenden. Kvinnor har fött barn, man har tvättat sina döda och botat sjukdomar. Även om bastun numera inte används på det sättet så har den fortfarande en självklar plats i det finska samhället enligt Jaana Kaiste.
Och det finns stora skillnader mellan den svenska och finska bastukulturen.
– Finnar kan inte vara utan en bastu medan svenskar kan använda en bastu som ett förråd. Den finska bastun behöver inte heller vara så himla varm – det räcker runt 65 grader, förklarar hon.
Och Jaana Kaiste menar att det finns saker som den svenska bastukulturen kan lära sig av den finska.
– Vi dricker inte alkohol och äter ingen mat i bastun. Sen spelar självklart ruskan av björk in, så är det något den svenska bastukulturen kan ta efter så är det att börja binda ruskor, skrattar Jaana Kaiste.
I klippet: ”Det är härligt att ta en öl och skoja” – hör Hans som inte riktigt håller med om det finska förhållningssättet till bastu och alkohol.