Varje år skickar Svenskt näringsliv ut en enkät till företagen i landets 290 kommuner för att försöka ge en samlad bild över landets skillnader i företagsklimat. Enligt undersökningen är svaren kring hur företagare upplever servicen från sina kommuner en stark signal om företagsklimatet i stort. Och i den delen når Uppsala nya bottennivåer.
– 283:e plats av 290 kommuner. Det är ju skandal, säger Stefan Hanna (C).
Jobbade aktivt
Han var själv kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor under förra mandatperioden.
– När jag satt i majoritet så jobbade vi ju aktivt med det här. Vi hade möten fem gånger om året med näringslivet där vi tillsammans fastställde en handlingsplan för att och upp servicen. Vi var på god väg men nu görs ju ingenting och då blir placeringarna därefter, säger Stefan Hanna (C).
Som högst nådde man en 128:e plats under hans tid, 2012. Därefter sjönk man. Som sämst placerade hans majoritet sig på plats 239 under valåret 2014.
– Vi dippade lite när kommunens omorganisation blev lite ”high chaparall” och ett enormt byggande i staden gjorde att bygglovshanteringen inte gick särskilt bra. Men i grunden handlar det om ett attitydarbete från kommunens sida och det har helt glömts bort nu. Majoriteten gör ju ingenting, säger Stefan Hanna (C).
”Inte bra”
Marlene Burwick (S) håller med om att siffrorna inte är bra men säger samtidigt att de inte försummar de här frågorna.
– Det är naturligtvis inte bra, vi hade självklart hoppats kunna vända den trenden. Företagens förtroende är oerhört viktigt. Men jag håller inte med om att vi försummar de här frågorna, tvärtom, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.
Hon framhåller också att Uppsala är inne i en stor omvandling.
– Uppsalas storlek kan vara en faktor som bidrar och det säger Svenskt näringsliv också. Vi mäktar inte alltid med när vi växer så fort och så stort som vi gör just nu. Det tar lång tid att bygga förtroende, säger Marlene Burwick (S).
Nytt program
Den sittande rödgröna majoriteten tänker också sätta nya riktlinjer för arbetet med de här frågorna under hösten.
– Vi är i slutfasen av att ta fram ett nytt näringslivsprogram som vi kommer att ta på någon fullmäktige innan årsskiftet, säger Marlene Burwick (S).
PLACERINGAR FÖR RESTEN AV LÄNET
Placeringar 2016 (och 2015 inom parentes)
- 1. Heby, plats 115 (223)
- 2. Knivsta, plats 117 (45)
- 3. Enköping, plats 123 (128)
- 4. Tierp, plats 133 (119)
- 5. Älvkarleby, plats 151 (69)
- 6. Håbo, plats 160 (134)
- 7. Östhammar, plats 238 (178)
- 8. Uppsala, plats 293 (252)
Siffrorna avser svarsdelen ”Service till företag” i Svenskt näringslivs ranking om företagsklimat.
Källa: Svenskt näringsliv