Verksamheten kommer att se ut likadant som innan med den skillnaden att alla transpersoner nu är välkomna att vända sig till Uppsala tjejjour. Foto: Uppsala tjejjour

Uppsala tjejjour utökar och blir tjej- och transjour

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tjejjour har sedan år 2005 stöttat tjejer via chatt och mejl. Nu kommer de att utöka och vända sig även till alla unga transpersoner.

Verksamheten kommer att se ut likadant som innan med den skillnaden att fler nu är välkomna att vända sig till Uppsala tjejjour.

– Unga transpersoner saknar trygga rum – vi vill vara ett sådant tryggt rum och någon att våga och vilja prata med. Vi kommer precis som tidigare vända oss till både cistjejer och transtjejer, men nu också till till exempel icke-binära, transkillar, agenders, genderqueers, bigenders – alla transidentiteter helt enkelt. Detta gäller både för stödsökande och för de som vill engagera sig i jouren, säger Chris-Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala tjejjour.

Transpersoner mycket utsatta

Enligt en studie som gjorts av Folkhälsomyndigheten där 800 transpersoner deltog i blandade åldrar, visade det sig att transpersoner är en mycket utsatt grupp i samhället. 52 procent av alla 15-19 åringar hade utsatts för psykiskt våld det senaste året och 24 procent hade någon gång utsatts för sexuellt våld. Många transpersoner känner sig otrygga och över hälften i åldersgruppen 15-29 avstår ofta eller alltid att gå ut ensam eftersom att de känner rädsla för att bli ofredade eller överfallna.

Lågt förtroende

Enligt studien framkom det också att transpersoners förtroende är lågt för samhällsinstanser som ska verka för trygghet, såsom polis, sjukvård, skola och socialtjänst.

Anledningen till att så många unga transpersoner utsätts för hot, våld och förtryck och mår så psykiskt dåligt att 40 procent har försökt ta sitt liv beror inte på transidentiteten, enligt Chris-Emelie Denstedt.

– Att man mår dåligt beror på hur man blir bemött och på samhällets starka tvåkönsnorm men könsidentiteten sitter inte i könsorganet – utan i hjärnan, säger Chris-Emelie Denstedt på Uppsala tjejjour.

Uppsala tjejjour

Uppsala tjejjour är en ideell förening som jobbar för jämställdhet, syskonskap och systerskap. Organisationen består av både cis och transtjejer och unga transpersoner. Tillsammans stöttar de cis- och transtjejer och unga transpersoner. En cisperson är någon vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön. Cisperson är motsatsen till en transperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.