Anna Ehn led av ätstörningar i sin ungdom. När hon sedan blev mamma insåg hon hur lätt det kunde varit att trilla dit igen. Foto: Privat och Märta Gross Hulth/SVT

Anna led av ätstörningar som ung – nu vill hon hjälpa andra mammor

Uppdaterad
Publicerad

Som ung led Anna Ehn av ätstörningar och när hon senare blev mamma blev hon också medveten om hur lätt det kan vara att falla tillbaka. Därför vill hon nu hjälpa gravida och nyblivna mammor.

För 20 år sedan blev Anna Ehn mamma. Då blev hon också medveten om risken att återigen drabbas av ätstörningar som hon själv hade kämpat med i ungefär tio års tid under sin uppväxt.

– Jag minns hur överraskad jag blev över det som hände. Jag insåg: Oj, det här är en sårbar period för mig – varför visste jag inte det?

Ny bok och podd

Hon har tidigare skrivit böcker som kretsar kring problemen med ätstörningar. När hon nu är aktuell med en ny bok har hon valt att fokusera på problematiken för gravida och nyblivna mammor.

Boken Mamma med ätstörning : Kroppen, maten och vägen till ett sunt föräldraskap är skriven tillsammans med Leone Milton. De har båda tidigare skrivit artiklar inom ämnet och ska dessutom dra igång en pod tillsammans under hösten.

I videon ovan hör du Anna Ehn berätta om sina egna erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.