Linnéa Haeggström är kampanjledare för Uppsala kommuns satsning Klimatlätt som ska underlätta för medborgarna att göra hållbara val, bland annat med hjälp av en app. Foto: TT/Uppsala kommun

Ny app ska hjälpa Uppsalabor att leva mer klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vill inspirera och göra det lättare för medborgarna att göra hållbara val i vardagen. Därför drar man snart igång kampanjen ”Klimatlätt”.

I mars lanserar Uppsala kommun en ny app som ska hjälpa kommuninvånarna att leva mer klimatsmart. Användarna kan få en uppskattning av vilka utsläpp exempelvis boende, kläder, mat och resor kan ge.

– Det handlar om att underlätta för medborgarna att göra mer hållbara val i vardagen och hjälp att minska sitt eget klimatavtryck, säger Linnéa Haeggström som är kampanjledare för Klimatlätt på Uppsala kommun.

Grupper kan tävla

Men en del av kampanjen riktar sig också till företag och organisationer.

– Den ska engagera anställda på arbetsplatser. I appen kan man bilda grupper och tävla mot varandra, säger Linnéa Haeggström.

Appen heter Svalna och har utvecklats av webbtjänsten svalna – en tjänst som har utvecklats av forskare vid Chalmers för att hjälpa folk att minska sin klimatpåverkan.

Klimatvecka i samband med Earth hour

Kommunen är också i full gång med planeringen av en klimatvecka som drar igång den 26 mars och avslutas med Världsnaturfonden WWF:s Earth hour den 30 mars.

– Det kommer bland annat att finnas olika klimatstationer på stan. Syftet är att man som individ ska känna att man kan påverka, säger Linnéa Haeggström.

Klimatveckan invigs med en konferens på Uppsala konsert och kongress, UKK.

Kampanjen Klimatlätt är ett samarbete mellan:

Chalmers tekniska högskola, Uppsala kommun, Svalna, Göteborgs universitet, Studiefrämjandet, Sensus, Svenska kyrkan, UL och Uppsalahem. Den är en del av innovationsprogrammet Viable Cities, med stöd av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.