Uppsalaforskare åtalas – misstänks för brott efter covidstudie

Uppdaterad
Publicerad

En forskare vid Uppsala universitet åtalas för brott mot lagen om etikprövning eftersom han saknat tillstånd för tester som gjorts på människor. Forskaren förnekar brott och menar att han inte brutit mot några regler.

Enligt åtalet, som Upsala Nya Tidning var först att rapportera om, så handlar det om en omfattande undersökning där forskare vid Uppsala universitet, under ledning av den aktuella Uppsalaforskaren, genomfört provtagning av antikroppar för covid-19. Sammanlagt handlar det om 450 personer som har deltagit.

Forskaren själv förnekar brott. SVT Uppsala har varit i kontakt med advokat Hanna Lindblom som bekräftar att hennes klient förnekar brott. Hon vill inte gå in på varför hon anser att det inte är en straffbar gärning, men säger till UNT:

– Det verkar som att åklagaren inte förstått materialet och de invändningar (forskarens namn) haft om att det här exempelvis inte är en forskningsstudie. Vi kommer att ha en mängd invändningar mot det här åtalet.

”Uppenbart forskningssyfte”

Åklagaren menar dock att provtagningen handlat om forskning.

– Det är uppenbart att det måste ha skett i forskningssyfte. Det är väl ingen som springer runt och tar prover på 500 personer bara i största allmänhet, säger vice chefsåklagare Micael Dahlberg.

Enligt uppgifter till UNT ska provtagningen bland annat ha skett i en bostadsrättsförening i Upplands Väsby, vilket ska ha inneburit risk för smittspridning. Företrädare för den provtagningen håller dock inte med.

Myndighet informerades inte

Eftersom det är människor som undersökts menar åklagaren att den åtalade skulle ha informerat Etikprövningsmyndigheten, och inväntat klartecken innan arbetet drog igång.

Enligt åtalet ska forskningsledaren avsiktligt ha brutit mot lagen om etikprövning av forskning som avser människor och åklagaren menar att det handlar om grov oaktsamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.