Uppsalaläkaren Nicholas Aujalays varning till Sverige: ”Fattar inte hur alla kan ta i samma salladsbestick på restaurang.” Foto: SVT

Uppsalaläkarens analys efter New York: Tror på ökning här

Uppdaterad
Publicerad

Akutläkaren Nicholas Aujalay från Uppsala har nu återvänt från arbetet med covid-patienter i hårt drabbade New York. Nu varnar han för ökad spridning här hemma.

– Jag är rädd för att vi kan få en accelerering med de åtgärder vi har, säger han.

Nicholas Aujalay, läkare och Uppsalabo, arbetar i en akutbil hos Region Stockholm för tillfället.

– Det verkar för mig som att rätt låg andel av befolkningen som är smittade i dag – och jag tror det kommer att öka, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

Han har under många år varvat arbete på sjukhus i Sverige och USA. Nu har han kommit hem från en period i USA där han vårdade coronasjuka i New York, något som SVT Nyheter Uppsala också tidigare berättat.

– Både spännande, läskigt och tragiskt såklart, sammanfattar han upplevelsen i dag.

– Man blir tyvärr luttrad som läkare, har sett mycket. Så kommer en ny sak som man inte vet så mycket om. Det tar på psyket att vara ganska handfallen inför saker man inte kan göra så mycket åt.

Väl hemma reagerar han på att medvetenheten om hur smittspridning sker inte verkar ha sjunkit in på samma sätt som där han var i USA.

– De är numer väldigt medvetna och håller avstånden.

För dålig medvetenhet om smittspridning

– Här kan man gå på bufférestaurang och se hur alla tar i de här salladsbesticken, jag förstår inte hur man kan göra det. Nu kanske det fungerar för vi har så låg nivå i befolkningen – men om det ökar – ja då blir det en smittkälla, säger Nicholas Aujalay.

Han propagerar för ännu mer utbildning om hur smitta sprids.

När han gästade SVT:s Helgstudion under söndagen som expert för att svara på tittarnas frågor, konstaterade han också att han tycker att om en person i en familj testat positivt, ska resten sättas i karantän:

– Ja, det är rimligt. Bor man tillsammans får man förutsätta en stor smittrisk. Och du kan gå uppåt tio dagar utan symptom. Så det är klart man ska ”karantäna sig” om man kan.

Själv testat positiv

Uppsalaläkaren Nicholas Aujalay har även själv genomgått sjukdomen, han testades positivt för covid -19 i slutet av mars.

– Jag var frisk efter kanske en vecka – tio dagar. Men att komma igen till full normal verksamhet var svårare än jag trodde. Man har sämre ork och det är en längre sjukdomsperiod än folk tänker sig, säger han.

Inför sommaren menar han att sjukvården måste orka hålla i.

– Vi måste utgå från att det inte kommer att komma ett vaccin snart – och att vi kan lösa det ändå, säger Nicholas Aujalay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet