Värmeböljan har fått polisen att tänka extra på hur de arbetar i hettan. Foto: TT

Uppsalapolisen anpassar sig efter sommarhettan

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående värmeböljan märks av på många håll runtom i Uppsala och resten av landet. Dels torka och foderproblem hos lantbrukare och räddningstjänstens utdragna släckningsarbete av stora brandhärdar. Och även Uppsalapolisen påverkas av vädret.

Hittills har sommaren flutit på bra tycker Jale Poljarevius, polischef i Uppsala. Han tycker att planeringen inför sommaren har funkat bättre än föregående år och att fotbolls-VM i Ryssland också haft en inverkan.

– Första halvleken av sommaren är över och nu går vi in i andra. Vi hade en blandning av tur och bra bemanning i första halvlek och då är fotbolls-VM en del av turen, det brukar lugna ner folk. Vi har haft ett bra flyt och förutom bråket på Akademiska i juni så har det inte varit några större störningar, säger Jale Poljarevius.

Rekordvärme 2018

Polisarbete anpassas efter värmen

Utöver det vardagliga polisarbetet har en del tid och personal lagts på att vid behov kunna hjälpa räddningstjänsten vid insatser som skogsbränderna i Hälsingland.

Och även på hemmaplan har värmeböljans hetta påverkat polisarbetet.

– Vi måste tänka på vår egna arbetsmiljö och hur vi rör oss. Hundförarna måste tänka på att hantera djuren rätt och hur vi placerar dem när vi är ute. Det gäller att hushålla med krafterna och dricka ordentligt för de uniformerade poliser som är ute i solen med sina mörka plagg, säger Jale Poljarevius.

Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala Knivsta. Foto: SVT

”Våra lokaler är en akilleshäl”

Än så länge har inga medarbetarskador relaterade till värmen rapporterats in, säger polischefen. Men att de så kallade avrapporteringsrummen i polishuset, där poliser skriver sina rapporter efter ingripanden, blivit ett problem.

– Våra lokaler är en akilleshäl när solen ligger på. Det blir väldigt varmt i avrapporteringsrummen eftersom personalen sitter med sin utrustning och västar på ifall de behöver rycka ut. Är man 4-5 poliser samtidigt och alla har väst på sig så blir det ganska varmt och då har vi bekymmer. Det är något som vi på min nivå aktivt måste göra något åt. Nu har vi fått ett aggregat så att vi kan kyla ner tillfälligt, säger Jale Poljarevius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet