Uppsalaliberalen om Nyamko Sabunis avgång: ”Uppförsbacken var för brant”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon avgår.

– Tråkigt att en partiledare behöver avgå mitt i en valrörelse, men uppförsbacken var för brant för att det skulle hålla till efter valet, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd i Uppsala.

Han syftar på de svaga opinionssiffrorna. Sedan juni 2019 har Liberalerna konstant legat under fyraprocentsspärren till riksdagen i mätningarna från SVT/Novus och det senaste resultatet var 2,1 procent.

– Det var en chock att hon avgick, jag var inte alls beredd på det. Jag kan dock förstå henne då siffrorna inte har lyft, hon tar sitt ansvar, Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd i Uppsala.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

– Jag har aldrig mött någon som tål så mycket motvind och är så uthållig som henne. Det är såklart problematiskt att byta partiledare så tätt in på valet, men jag tror att hon gjorde bedömningen att fokuset låg för mycket på henne som person istället för vår politik, säger Lina Nordquist, liberal riksdagsledamot från Uppsala län.

”Kort startsträcka”

Nyamko Sabuni avgår med omedelbar verkan och efterträds av Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson.

– Jag tycker att valet om Johan Pehrson är rätt. Han är en erfaren politiker och har redan varit kandidat till partiledareposten. Hans startsträcka är kort och jag tror på det här, säger Mohamad Hassan.

Hassan, som i år lämnar kommunpolitiken för att sikta mot riksdagen, understryker att partiets politik står fast.

Vill vända trenden

– Det här handlar inte om att ändra den politiska inriktningen, utan bara partiledare så att vi förhoppningsvis kan återskapa de fina siffrorna vi haft i tidigare val. Jag tror att tiden är tillräcklig för att vi ska hinna ändra trenden, säger han.

– Inför valet är det bara att gasa, oavsett vem som sitter bakom ratten, säger Lina Nordquist (L).

– Jag tror att det viktigaste är att fokusera på vår politik för att vi ska kunna vinna väljarnas förtroende igen. Politiken måste komma först, inte internt tjafs, säger Malin Sjöberg Högrell.

I klippet hör du Nyamko Sabuni på presskonferensen i riksdagen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet