Patti Uddén, kökschef på Nannaskolan, tycker det är viktigt att prata med eleverna om hur mycket mat de tar för sig på tallriken. Foto: SVT/TT

Uppsalas skolor slänger 1,5 ton mat – per dag

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag slänger eleverna i Uppsalas grund- och gymnasieskolor 1,5 ton matrester, rakt ned i komposten.

Kommunen vill minska matsvinnet och mäter därför hur mycket matrester som slängs en gång per termin.

Svinnet delas upp i det som skrapas av från tallriken och det som slängs från servering och kök. Totalt genererar varje portion mat som lagas i skolköken 59 gram svinn. På 26.000 lagade portioner per dag ger det 1,5 ton slängd mat varje dag.

På Nannaskolan har man jobbat aktivt med att minska svinnet sedan ett par år tillbaka. Här har kökspersonalen installerat en våg vid komposten, så att eleverna direkt kan se hur mycket mat de slänger.

– Jag tycker det är bra, både för skolan och för oss elever. Vi behöver få se hur mycket mat vi slänger, säger eleven Dexter Jälevik Broberg i klass 8C.

Tiden spelar roll

Undersökningar visar att det är viktigt att matsalen är mysig och att eleverna har gott om tid på sig att äta.

– Är de stressade så öser de på en massa mat, för de tänker att de inte hinner gå och ta om. Och så blir det kvar på tallriken, säger Patti Uddén, kökschef på Nannaskolan.

Hon och kollegerna i köket försöker att vara ute bland eleverna så mycket som möjligt.

– Går vi till exempel och torkar borden så passar vi på att fråga vad de tycker om maten och kan då också prata om att det är viktigt att ta lagom mycket mat så den inte hamnar i komposten, säger Patti Uddén.

Andra insatser mot svinn

Varje dag räknas matsvinnet ihop och blir sedan ett diagram för veckan. Men det görs också andra insatser på skolan.

Henrik Ljungblom. Foto: SVT

– Vi pratar med eleverna på lektionerna också, om vikten av att inte slänga mat – både ur miljöaspekter och ekonomiska aspekter, säger rektor Henrik Ljungblom.

Varför är det viktigt att skicka med eleverna det här?

– De är ju framtidens konsumenter. Om de får

ett beteende där man bara kastar mat så tar de efter det när de kommer hem och själva ska laga mat. Så det handlar om vilka medborgare vi vill ha i framtiden och vad de ska ha för inställning till att kasta, säger Henrik Ljungblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.