Har man syskon i förskolan får man syskonförtur men i grundskolan är det olagligt. Foto: SVT

Utbildningsministern vill se syskonförtur för alla skolor

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsministern vill återinföra syskonförturen i grundskolan. Men att få till en lagförändring tar tid, och fram till dess hamnar många familjer mellan stolarna. Hanna Kantolas familj måste lämna sina barn på tre olika skolor i höst.

Familjen hamnade mellan stolarna i skolvalet 2019, då syskonförturen i grundskolan hade slopats av kommunen efter domarna i Kammarrätten som sa att det var olagligt.

– Man sökte ju platsen lite på falska grunder skulle man kunna säga. I stället för två skolor så tvingas vi nu till hösten att lämna barnen på tre olika ställen, säger Hanna Kantola.

Syskonförturen i Uppsala

Utbildningsministern vill förtydliga skollagen

Utbildningsministern Anna Ekström (S) är helt för syskonförtur i alla landets skolor. Nu vill hon se till att skollagen skrivs om på ett sätt som gör att syskonförturen kan tillämpas igen.

Men det kan inte ske förrän tidigast 2021. Regeringen har tillsatt en utredning som handlar om inkludering i skolan, där syskonförturen finns med som ett inslag. Utredningen ska vara klar i mars 2020.

– Jag förstår att föräldrar är oroliga över att inte kunna ha sina barn i samma skola. Jag vill göra det rätt och riktigt och då tar det tyvärr lite längre tid än vad man kanske önskar, säger Anna Ekström, utbildningminister.

Uppsala kommun vill skynda på processen

Uppsala kommun har i en skrivelse till utbildningministern påtalat hur viktig syskonförturen är i Uppsala kommuns grundskolor och de skulle vilja se att lagen ändras snarast möjligt.

– Vi har påpekat att vi tror att man behöver snabba på processen, även om jag förstår att det tar tid att få till ett nytt lagförslag, säger Helena Skoglund Hedman (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor i Uppsala kommun.

Tvingas jobba mindre

Konsekvenserna för familjen Kantola just nu är att de får väldigt stressiga mornar och kvällar. Dessutom har Hanna fått gå ner i arbetstid och hon är rädd för att det ska krävas att hon går ner ännu mera till hösten.

– Vi springer till förskolan och skolan på morgonen och jag är nästan alltid sen till jobbet. Man är helt slut när man har lämnat alla barnen, och då så ska man jobba. Jag vill inte ens tänka på hur det ska bli i höst när vi har tre lämningar att göra, säger hon.

Men utbildningsministern står fast vid sitt löfte om att lagstadga syskonförturen.

– Jag kommer se till att den kan införas i samtliga svenska skolor, säger hon.

Syskonförturen har kommit och gått

Skolvalet 2015: Ingen syskonförtur. I januari 2015 togs delegationen kring skolplaceringar bort från rektor och lades på antagningens enhetschef i Uppsala kommun.

Skolvalet 2016: Ingen syskonförtur

Skolvalet 2017: Syskonförtur

Skolvalet 2018: Syskonförtur

Skolvalet 2017: Syskonförtur som togs bort mitt i skolvalet på grund av att det enligt domar från Kammarrätten gick emot lagen. Beslutet om att ta bort syskonförturen togs i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet