I mitten av september kom två domar i förvaltningsrätten där kommunens beslut om att låta syskonförturen gå före närhetsprincipen vid skolplacering upphävdes. Kommunen meddelar nu att de tänker överklaga domarna till Kammarrätten i Stockholm, trots att de vet att principen inte är i enlighet med skollagen.
– Vi vill överklaga de här domarna för jag känner väldigt starkt att Uppsalaborna vill kunna hålla samman sina familjer och barn på en och samma skola. Det försvårar vardagen för familjer att ha sina barn på olika skolor, och vi vill underlätta Uppsalabornas vardag, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.
TV: Se familjens hektiska hämtning
För tre år sedan togs syskonförturen bort i skolvalet i Uppsala kommun, och under ett par år låg närhetsprincipen till grund för vilken skola ett barn placerats vid. Men förra året återinfördes alltså syskonförturen, och sedan dess har syskon till ett barn som redan går på en skola prioriterats framför de barn som bor närmast en skola, inom vissa ramar.
Men återinförandet är inte okontroversiellt, eftersom enligt skollagen så ska närhetsprincipen gälla före syskonförturen. Caroline Hoffstedt, som menar att lagstiftningen är otydlig, sa förra året att hon är beredd att bryta mot lagen, och kontaktade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) när regeln återinfördes.
– Jag har nu intensiv dialog med Gustav Fridolin och jag får positiva signaler om att en regelförändring kan vara på gång, men utmaningen är när en sådan ny lagstiftning kan vara på plats.
TV: Så ska syskonförturen fungera
Men hur ser du på att det finns föräldrar som är så pass missnöjda med de här reglerna att de är beredda att ta till rättsliga åtgärder?
– Det är klart att jag känner empati för att man inte får sitt förstaval, men som förtroendevald måste jag också se till helheten, säger Caroline Hoffstedt.
Kommunen tittar nu på möjligheterna för syskonförtur ska gälla även inför skolvalet 2018. Nämnden ska ta beslut i frågan i oktober.