• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Man bredvid fönsterruta med krossade glasrutor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen i Östhammar efter att flera platser blivit utsatta för skadegörelse och hör kommunen om den utökade kamerabevakningen. Foto: SVT/Lotta Borgström

Våg av vandalism i Östhammar – bildäck sönderskurna och krossade fönsterrutor

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan drabbades Östhammar av en våg av vandalism. Två män gick med en slägga igenom centrala delarna och krossade fönsterrutor, skar sönder däcken på cyklar och bilar och rev upp blomarrangemang längs Drottninggatan.

Den förödelse som mötte kommuninvånarna vid friluftsområdet Knutudden på onsdagsmorgonen var omfattande. Fönsterrutor på de flera hundra år gamla husen hade krossats. Gärningsmännen hade också försökt ta sig in med en slägga i caféet och även slagit sönder en toalett.

Peter Nyberg som är kommundirektör menar på att kostnaden för att städa upp och återställa allt som förstörts är stor.

– Om vi tittar på det som skett här på Krutudden och det inne vid Sjötorget så är det ändå ett par hundra tusen kronor, säger Östhammars kommundirektör Peter Nyberg när han bedrövad ser förödelsen.

Förstörda bil- och cykeldäck

Även hemtjänsten i kommunen har drabbats av vågen av vandalism. På måndagen förra veckan upptäckte personalen att fyra bilar fått däcken sönderskurna. Dessutom hade samtliga cyklar som hemtjänsten använder förstörts.

– Arbetsdagen börjar och vi har alla cyklar förstörda så vi har svårt att ta oss ut till våra brukare. Det blir förseningar och det tar längre tid mellan våra ärenden, säger Gabriella Svanberg som är enhetschef för hemtjänsten i Östhammar.

Hårdare konsekvenser

Kommunen har ansökt om tillstånd att utöka kameraövervakningen. För att förebygga att skadegörelsen fortsätter så vill kommunen sätta igång nattvandring under sommaren och även frekventare rondering av vakter.

Peter Nyberg menar att kommunen inte varit tillräckligt hårda tidigare mot denna typ av brottslighet och att det behövs göras mer.

– Vi kanske inte har ställt samma krav tidigare som vi kommer att göra nu och begår man en skadegörelse så får man stå för den kostnaden, oavsett om man är minderårig eller inte, säger Peter Nyberg.

I klippet: Se skadegörelsen och hör planen med fler kameror – ”över 100 kameror”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.