Man på gata vid vägskultar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Azad Kasim, tidigare vaktchef på en nattklubb i Uppsala, berätta om natten som förändrade allt. Foto: David Rydell/SVT

Vaktchefen sköts utanför nattklubb i Uppsala – nu lever han med en kula i benet och PTSD

Publicerad

Två skott på nära håll förändrade hela Azad Kasims liv vintern 2021. Då var han vaktchef på en nattklubb i Uppsala. Idag lever han med en kula i benet, posttraumatisk stress och känner sig sviken av samhället.

– Jag har skyddat samhället mot kriminella. När jag själv blir drabbad så får jag inget stöd, säger han.

Det är liv och rörelse utanför nattklubben där Azad jobbat som ordningsvakt sedan 2007. Han parkerar som vanligt bilen på baksidan och ska gå de sista meterna till entrén.

Men han kommer inte så långt utan hör ljudet av fotsteg bakom sig.

– Jag vänder mig om och såg direkt skotten, säger Azad.

Han landar våldsamt på marken efter att ha blivit skjuten två gånger. Där ligger han förlamad från midjan och ner. Han förs akut till Akademiska sjukhuset där han opereras.

Men det finns något som kirurgerna inte kan göra något åt. En av kulorna sitter alldeles för nära kroppspulsådern.

Den lever han med än idag.

Kulan orsakar stor smärta och han har nervskador i båda benen. Sedan den natten lider han även av posttraumatisk stress.

Bevisen höll inte

En man greps för skjutningen och åtalades misstänkt för mordförsök på Azad. Men trots att tingsrätten bedömde att det fanns besvärande omständigheter så menade man att det inte kunde ställas utom rimligt tvivel att mannen var skyldig.

Han friades och domen överklagades inte.

Beskedet: ”Sköts inte på jobbet”

Azad är sedan sommaren 2023 utan sjukpenning. Det efter att Försäkringskassan beslutat att han skulle kunna matchas till befintliga jobb på arbetsmarknaden.

– Jag har smärtor i ryggen, höften och benen. Jag har obehandlad posttraumatiskt stress och är orolig och rädd för att vara ute bland folk. Jag kan inte jobba, säger Azad.

Försäkringskassan har även beslutat att han inte får livränta – ett ekonomiskt stöd för en person som skadat sig på jobbet.

Anledningen?

Försäkringskassan bedömer inte att Azad var på jobbet – utan på väg till jobbet.

”Du har berättat att du parkerat din bil utanför din arbetsplats och att du tog några steg från den för att gå dit men att du då blev skjuten. Av vårdjournaler och polisrapporter framgår att skjutningen inträffade när du var på väg till ditt arbete”, skriver Försäkringskassan i sitt beslut.

Båda besluten har överklagats av Azad. När SVT Uppsala når Försäkringskassan uppger man att man inte kommenterar pågående rättsprocesser.

I klippet: ”De klipper upp mina byxor och en kula ramlar ut” – hör Azad om när han sköts med två skott på nära håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.