Var tredje Uppsalaelev går på friskola: ”Bra med olika skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 3 000 gymnasieelever går i dag  i någon av Uppsalas friskolor. Tilde Lampinen och Emma Lantz lovordar möjligheten att välja. Men det valet har ett pris, enligt forskaren Ylva Bergström vid Uppsala universitet.

– Familjen tyckte först att det var lite flummigt med kortare skoldagar och undrade om vi lärde oss lika mycket, och det gör vi. Skillnaden är att vi har ett mer komprimerat schema med färre håltimmar, säger Tilde Lampinen som har börjat sista året på Jensen gymnasium i Uppsala.

Om friskolor inte skulle finnas?

Val 2022

– Det skulle vara mindre motiverande. Bra att det i dag finns olika skolor – både kommunala och friskolor, säger Tilde Lampinen.

– Svårt att säga hur det skulle vara, men kanske skulle vi få färre specialiserade skolor, säger Emma Lantz som också går på skolan.

Valmöjligheterna i skolan har ett pris. Det menar Ylva Bergström, docent i utbildningssociologi, som i 20 år har forskat på friskolor.

Vad har friskolorna bidragit till?

– Det beror på hur man ser det. En ökad segregation är ett sätt att se på det, det vill säga att det finns en ansamling av resursstarka familjer i ett område. Skillnaden mellan skolor blir större och större.

Hur ska man se på det?

– Återigen, det beror på vem man frågar. Det är naturligtvis bra för familjer som tycker att skolan är viktig och genom den ser en möjlighet att behålla sin sociala position. Men för andra familjer så är det negativt.

Klippet: Hör vad eleverna tycker om vinster i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet