Vårdanställd festade för patienternas pengar – spenderade 137 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på Akademiska sjukhuset la beslag på flera patienters bankkort och använde pengarna för att bland annat köpa alkohol samt besöka nattklubbar och krogar. Nu döms mannen till fängelse av Svea hovrätt.

Mannen, som är i 20-årsåldern, döms till ett och ett halvt års fängelse efter att ha festat för patienternas pengar. Det var UNT först att rapportera om.

Genom sin anställning – där mannen arbetade med att sitta nattvak hos svårt sjuka patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala – la han beslag på både bankkort och koder, som sedan användes till privata nöjen. Bland dessa ska inköp av kläder, skor, alkohol samt besök på nattklubbar och krogar ha ingått. Alltsammans för en summa på totalt 137 000 kronor.

Upptäcktes av en anhörig

Att pengar försvunnit upptäcktes först av en anhörig till en av patienterna. Mannen misstänktes och erkände brottet i tingrätten, som dömde honom till skyddstillsyn och tre månaders fängelse för bland annat bedrägeri mot patienterna.

Domen överklagades senare till Svea hovrätt som nu förlängt straffet till ett och ett halvt års fängelse. Skyddstillsynen har slopats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.