• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vi vill ju testa oss för att slippa den oron”, säger en läkare som SVT Nyheter Uppsala har pratat med. Arkivbild. Foto: SVT

Vårdpersonal testas inte för corona: ”Det är jättedåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många anställda vid Akademiska sjukhuset är just nu hemma med misstänkt corona eller allmänna förkylningssymptom. Men de provtas inte – resurserna räcker inte till.

– Jag tycker det är jättedåligt, för vi behövs ju på jobbet. Nu är det i stället jättemånga som sitter hemma med milda symptom, och det känns väldigt onödigt, säger en läkare som vill vara anonym till SVT Nyheter Uppsala.

Det finns också en oro bland personalen att patienter ska smittas med coronavirus – av personalen.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi vill ju testa oss för att slippa den oron, säger läkaren som själv varit hemma i flera dagar.

”Svårt att förklara för personalen”

Förra veckan beslutades att endast äldre och misstänkt sjukvårdspersonal ska testas för corona, eftersom smittspridningen är väldigt omfattande. Trots det testas alltså inte personal på Akademiska sjukhuset. Uppmaningen är i stället att stanna hemma från jobbet tills man varit symptomfri i två dagar.

– Vi har fram tills nyligen flitigt provtagit personal, men nu tvingas vi backa från det och det är svårt att förklara för personalen – så det är så klart frustrerande, säger Erik Salaneck, infektionsläkare.

Anledningarna till de uteblivna testerna är två: Brist på de kit som används för provtagning och brist på resurser för att analysera proverna.

Kapaciteten: 120 prover/dygn

Enligt SVT Uppsalas källor kan man i dag analysera max 120 coronaprov per dygn – vilket blir en flaskhals.

”Vi arbetar på att öka vår analyskapacitet”, skriver Akademiska sjukhusets presschef Elisabeth Tysk i ett mejl till SVT Uppsala.

– För sent och för lite. Ledningen har inte förstått hur allvarlig situationen är, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

”Beslut man tar med sin chef”

Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, delar inte bilden av att personal inte testas för corona.

Enligt våra uppgifter är delar av personalen kritisk till det här?

– Det är ett beslut man tar tillsammans med sin chef. Chefen bedömer utifrån den funktion man har och utifrån tillgången på provtagningsutrustning, säger Mikael Köhler.

Men finns det inte en risk att smittan sprider sig på Akademiska om inte anställda provtas?

– Då går vi på det här med symptom – är man symptomfri så bedömer vi att man inte sprider smittan. Och har man symptom finns det en risk och då tar man en dialog med sin chef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet