Två vargvalpar i Siggeforareviret

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer av vargvalparna i videoklippet – och hör Mikael Larsson på länsstyrelsen om hur han tror att vargpopulationen i länet utvecklar sig framöver. Foto: Länsstyrelsen Uppsala

Vargarna väntas öka i Uppland: ”Håll koll på era tamdjur”

Publicerad

Tre valpar har fötts i Siggeforareviret under våren, visar filmer från länsstyrelsens åtelkameror i området. Och vargbeståndet i Uppsala län ser ut att öka – nästa år kan länet få två nya revir.

– För vargarna ser det ljust ut, säger Mikael Larsson som är naturbevakare på Länsstyrelsen Uppsala.

Filmerna från länsstyrelsens åtelkameror är från juli och visar tre vargvalpar i Siggeforareviret som ligger mellan Heby och Uppsala.

Men individerna i det reviret och de i Tinäsets revir som delvis ligger i Uppsala län är inte de enda vargarna i länet. I Florarna och i Ingsjön finns revirmarkerande vargpar – något som skulle kunna innebära två nya revir nästa vår, om de skulle få valpar.

– Vargförekomsten kommer öka i Uppsala län som det ser ut i dag, säger Mikael Larsson på länsstyrelsen om utvecklingen framåt.

Vad kommer det innebära för upplänningarna?

– Det kommer innebära att man får ha lite mer koll på sina tamdjur. Det finns ju revir där det aldrig händer något, men det finns också vissa revir där det sker mycket angrepp, så det är svårt att säga. Men mer tillsyn och stängsling, säger Mikael Larsson.

I videoklippet: Se vargvalparna i Siggeforareviret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.