Yuliia flydde kriget i Ukraina – väntar fortfarande på medicin

Uppdaterad
Publicerad

När kriget bröt ut i Ukraina flydde Yuliia Musatova till Sverige via Polen. Eftersom hon lider av rygg- och artrosproblem är det viktigt att hon får rätt medicin, men sedan hon kom till Sverige har hon endast få smärtstillande.

– Det hjälper en kort stund, men efter halvtimme är smärtan tillbaka. Jag kan inte jobba eller röra mig normalt, säger Yuliia Musatova.

Region Uppsala beslutade att erbjuda vård till flyktingar från Ukraina redan innan massflyktsdirektivet från EU aktivierades. Trots det har Yuliia Musatova inte kunnat få medicinen hon behöver för sina kroniska ryggproblem.

– Jag har ont både fysiskt och psykiskt. Att fly från kriget var jobbigt nog, nu dras jag även med en kroppslig smärta. Det hade underlättat om vi fått mer information om hur det svenska systemet fungerar, säger Yuliia Musatova.

Ukrainakriget och Uppsala

”Förvånar mig”

För att få medicinen utskriven behöver Yuliia Musatova boka en läkartid. I nuläget har hon en bokning inom två veckor, men enligt Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, borde det tagit kortare tid.

– Vi vill att alla krigsflyktingar från Ukraina ska få samma vård som om de vore svenska medborgare. Just det här fallet förvånar mig för det ska inte vara krångligt att få sin medicin utskriven, säger Mikael Köhler.

I klippet: Så påverkas Yuliia Musatova av väntetiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet