• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
90 barn talar 18 olika modersmål på Dirigentens förskola på Kronoparken i Karlstad. Där arbetar man med bland annat bilder och tecken för att nå fram till barnen. Hör mer om detta i klippet. Foto: Maja Yngve/SVT

18 olika modersmål på Dirigentens förskola

Publicerad

På Dirigentens förskola på Kronoparken i Karlstad har de omkring 90 barnen 18 olika modersmål. För att nå fram till alla barn arbetar man därför med allt ifrån bilder till tecken som stöd i en eget utarbetad flerspråkighetsmodell.

Att läsa högt för barnen är även det en viktig del på förskolan. Föräldrar uppmanas också att läsa för sina barn hemma. Enligt forskning – allra helst på sitt modersmål.

– Min mamma och mina systrar läser för mig på somaliska, berättar Iman, ett av alla barn på Dirigentens förskola.

Fyra kommuner deltar inte

”Förundran – Bokstart i Värmland” heter satsningen på små barns språkutveckling, som vi berättat om tidigare i veckan, och som nu genomförs i tolv av länets kommuner. Fyra kommuner deltar inte av olika skäl.

Karlstad är en av kommunerna som inte deltar, där man valt andra arbetssätt. Här finns också sedan länge ett liknade bokprojekt som kallas Bokbryggan.

Spännande och lärorikt

Även om det kan vara en utmaning med alla språk så tycker personalen också att det är berikande.

– Jag tycker det är spännande, och man får lära sig mycket om olika kulturer och olika sätt att tänka, säger Malin Brink förskollärare på Dirigentens förskola.

Hör vilka utmaningar som finns och se i klippet vilka knep som finns för att nå fram till barn som har ett annat modersmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.