Anders Eriksson vid Estoniamonumentet på Djurgården i Stockholm. Foto: SVT

25 år sedan Estonia förliste – Anders Eriksson en av de överlevande

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen är det 25 år sedan passagerarfärjan Estonia förliste på Östersjön. 852 personer omkom, 137 överlevde. Anders Eriksson, som vid tiden för olyckan bodde i Karlskoga, är en av de överlevande.

– Jag hade gått och lagt mig och hörde två jättekraftiga smällar precis efter tolv, berättar han.

SVT träffar Anders Eriksson vid Estoniamonumentet på Djurgården i Stockholm där det på lördagen kommer att hållas en minnesceremoni. I dag lever han som pensionär utanför Norrtälje, och för hans del kommer de gamla minnena från katastrofen tillbaka kring årsdagen.

– Jag tycker väl att jag lever som vanligt, men det här kommer ju upp åtminstone vart femte år, då det blir en viss aktivitet framförallt från media, säger han.

Estoniakatastrofen

Hoppade i havet

När olyckan skedde 1994 var passagerarfärjan M/S Estonia på väg från Tallin till Stockholm. I det hårda vädret lossnade bogvisiret, stora mängder vatten trängde in, Estonia fick slagsida och lutade allt mer.

Anders Eriksson tog sig ut på ett sidodäck för att senare hoppa ned i havet.

– Jag hade inget val utan jag slängde mig rakt ut i vattnet, berättar han.

I sex timmar blev han liggande i havet, hållandes i ett rep till en räddningsflotte, innan han räddades.

Nu gravplats

Estonia sjönk till 80 meters djup. Av de 989 passagerarna ombord överlevde bara 137 personer och dåvarande regeringen beslutade att låta fartyget bli en gravplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet