700 nya bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades de nya byggplanerna för Tullholmsviken i Karlstad. 700 nya lägenheter och 90 000 kvadratmeter kontor och affärer ska det bli, enligt de nya skisserna.

– Det känns bra och det här gör att Karlstad kommer närmare vattnet, säger Maria Frisk (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Arbetet med de nya planerna startade 2006 och kommunfullmäktige sade ja till planerna i juni i år.

Tanken är att skapa ett nytt kvarter med bostäder och kontor med vattennära läge, strandpromenad och båtplatser.

Byggherren Skanska räknar med att inleda bygget av den första etappen hösten 2014. Det rör sig om ett hundratal lägenheter och 7000 kvadratmeter kontor. Totalkostnad drygt 200 miljoner. När hela området är färdigt är oklart.

Det vattennära läget har fått kritik under projekteringstiden. 2009 invände Länsstyrelsen mot dåliga evakueringsmöjligheter av de boende vid en översvämning.

– Jag är inte orolig för det som byggs nytt. Jag är mer orolig för de gamla områden som finns, där ledningar är gamla och det inte är gjort några åtgärder, säger Per Samuel Nisser (M) kommunalråd.

Från kommunens sida har man framhållit att det finns flera åtgärder planerade för att skydda mot översvämningar, bland annat en slussport och andra skydd mot inströmmande vatten.

Även trafiksituationen har ifrågasatts. Genom området går mycket trafik – buller, luftföroreningar och konsekvenserna för transporter till och från Hammarö har också väckt frågor under projekteringstiden.

I mitten av juli går tiden för att öveklaga fullmäktiges beslut ut och om inga överklaganden har kommit kan planeringen av bygglov ta vid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.