Totalt var det sex brister som uppmärksammades av Arbetsmiljöverket vid deras inspektion. Foto: Erik Simander/TT

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder på Lars Lerin-museet i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kräver flera åtgärder på Lars Lerin-museet i Karlstad. Deras inspektion pekar bland annat på bristande rutiner ifall personal kan utsättas för hot eller våld.

Det var den 10 oktober som inspektionen genomfördes. Totalt har sex brister pekats ut där verksamheten brister i sina riskbedömningar och uppgiftsfördelningar för personalen.

Enligt Arbetsmiljöverket har inte personalen tillgång till skyddsutrustning för att skydda sig mot riskerna de utsätts för i arbetet. Det framkommer även att verksamheten inte undersökt och bedömt riskerna för hot och våld.

Återbesöket sker den 22 januari och då ska museet ha uppfyllt alla kraven på bristerna som Arbetsmiljöverket listat.

Lars Lerin skriver i ett sms till SVT Värmland att bristerna ska vara åtgärdade.

Här är bristerna och kraven

Brist 1: Regelbunden undersökning och riskbedömning – rutiner

Krav:
Ni ska ta fram rutiner, som beskriver hur ni regelbundet undersöker och bedömer de fysiska, organisatoriska och sociala arbetsförhållanden som kan medföra risker i er arbetsmiljö, i alla delar av er verksamhet.

Brist 2: Uppgiftsfördelning

Krav: Ni ska fördela uppgifterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det ska vara tydligt vem, eller vilka som ska utföra de olika uppgifterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Brist 3: Våld och hot – undersökning, riskbedömning och åtgärder

Krav: Ni ska undersöka om arbetsförhållandena för era arbetstagare innebär risker för våld eller hot om våld.

Brist 4: Våld och hot-säkerhetsrutiner

Krav: Vid inspektionen framkom det att ni utför arbete där era arbetstagare riskerar att drabbas av våld eller hot om våld. Ni saknar särskilda säkerhetsrutiner för det här arbetet.

Brist 5: Personlig skyddsutrustning

Krav: Ni ska se till att era arbetstagare har tillgång till skyddsglasögon och handskar.

Brist 6: Ögonspolutrustning

Krav: Ni ska se till att nödvändig ögonspolutrustning finns lätt tillgänglig i omedelbar närhet av de arbetsplatser där det finns risk för stänk av irriterande och frätande ämnen.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.