Banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor. De här godbitarna på frukt- och gröntavdelningen i butiken står för nästan hälften av matsvinnet, visar studien.
Största delen av svinnet – närmare bestämt 85 procent, står själva produkterna för. Sedan kostar det även pengar att hantera avfallet. Att ha personal som rensar bort dåliga produkter kostar också en del.
– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet.
Studien, som har gjorts av tre forskare vid Karlstads universitet, pekar på att matsvinnet kostar samhället mycket både i förlust av jordens resurser och ekonomiskt. En av slutsatserna i studien är att finns potential för butikerna att minska matsvinnet om man kan fokusera på de sju utpekade produkterna.
I forskningsstudien har svinnet av frukt och grönsaker i tre stora butiker analyserats utifrån mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan.