• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I videon förklarar Johan Sterte hur universitetet kommer att försöka genomföra provet på ett smittsäkert sätt. Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT

Bara 1 000 platser på högskoleprovet vid KAU

Publicerad

I fredags öppnade anmälan för höstens högskoleprov, som nu alltså ska genomföras trots coronapandemin. Men det blir färre platser för de som vill göra provet. Karlstads universitet har 1 000 platser, vilket är 600 färre än normalt. – Det är bra att vi har fått till ett högskoleprov, att de studenter som sett fram emot att få en andra chans att komma in på sin drömutbildning kan göra så, säger Johan Sterte, rektor på Karlstads universitet.

I våras ställdes ju högskoleprovet in på grund av coronapandemin och nu i höst, den 25 oktober, kommer ett begränsat prov att genomföras. Endast personer som inte har ett tidigare giltigt resultat får göra provet och antalet platser är begränsat till 27 600 i hela landet.

– Det är klart att det inte är helt optimalt, men det här är bedömningar som har gjorts för att man ska klara av att genomföra ett smittskyddssäkert prov, säger Matilda Ernkrans (S) som är minister för högre utbildning och forskning.

Coronaviruset i Värmland

Karlstads universitet som brukar ha 1 600 platser på provet kommer i att ha 1 000 platser i höst. Det blir 600 i Karlstad och 400 platser som fördelas mellan Arvika, Kristinehamn, Torsby och Åmål.

Risk att smittade kommer

Att kunna undvika att coronasmitta sprids vid provtillfället blir en utmaning för landets lärsosäten. Johan Sterte tror att risken är ganska stor för att det kommer dyka upp personer till provet som inte är helt friska.

– Har man lyckats med att få en plats på högskoleprovet, vilket inte alla som vill kommer att få, så tror jag att den ska ganska mycket till för att man ska släppa den platsen när det är ett engångstillfälle som det är nu under hösten, säger han.

I videon ovan förklarar Johan Sterte hur universitetet kommer att försöka genomföra provet på ett smittsäkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet