• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Fuskade på högskoleprov – riskerar avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 32 studenter som fuskat på högskoleprovet mister sitt provresultat. Bland dem finns en eller flera studenter på Karlstads universitet.

Universitets- och högskolerådet, UHR, har beslutat att återkalla högskoleprovsresultaten för drygt 30 personer som gjorde provet under hösten 2017. UHR har gått igenom den utredning om fusk som gjordes av Ekobrottsmyndigheten och som blev offentlig i oktober 2018 och har i fyra omgångar återkallat resultat för 107 personer hittills.

20 har blivit antagna efter fusk

– Nu bör det stå klart för alla att det inte är riskfritt att fuska och att konsekvenserna blir kännbara för den som avslöjas, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Av de studenter som får resultaten återkallade nu, har 20 blivit antagna till olika högskolor med hjälp av resultaten.

Attraktiva utbildningar

UHR har delgivit beslutet till studenter vid universiteten i Karlstad, Örebro, Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå; Karolinska institutet, Mittuniversitetet, Jönköping University samt Högskolan i Halmstad.

Det är inte känt hur många studenter det rör i Karlstad, men de flesta fall handlar det om högstatusutbildningar inom exempelvis medicin och juridik, där konkurrensen om platserna är tuff.

Besluten om avstängning från högskoleprov under två år räknas från september 2017. När tiden för att överklaga UHR:s beslut har gått ut kommer högskoleinstitutionerna kontaktas och får då själva ta beslut om studenterna ska stängas av från utbildningen.

I klippet nedan hör du hur polisen avslöjade fuskare.

Detta har hänt:

  • Universitet- och högskolerådet fick de första indikationerna om organiserat fusk hösten 2015.
  • Ett år senare blir det en brottslig handling att använda otillåtna hjälpmedel under ett högskoleprov. Dessutom kan provfuskare stängas av från provet i två år.
  • Våren 2018 gör polis och Ekobrottsmyndigheten tillslag under pågående prov, och hösten 2018 väcks åtal mot både fuskförmedlare och fuskköpare.
  • Ett flertal personer har dömts i tingsrätt samtidigt som åklagare och UHR parallellt utreder ytterligare misstänkta fall.
  • UHR har nu återkallat provresultat för totalt 107 personer. Ytterligare 105 personer har blivit påkomna direkt, och aldrig fått ett provresultat.
  • Ytterligare ett 40-tal personer löper hög risk att få sitt provresultat återkallat om några veckor. Det handlar om mer än 250 avslöjade fuskare.
  • Regeringen har tillsatt en utredning med uppgift att se om det går att införa krav på kroppsvisitation vid högskoleprovet. Betänkandet väntas nu i sommar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.