En kvinna (Linda Myrén, socialsekreterare i Arvika) sitter inne på ett rum. bakom henne finns det tavlor på väggen. Hon har en grå kavaj på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klipper beskriver Linda Myrén, socialsekreterare i Arvika, hur eftervåldet kan se ut och möjligheten till hjälp. Foto: SVT

Socialtjänsten i Arvika om våld i nära relationer: ”Det är lätt att glömma eftervåldet”

Uppdaterad
Publicerad

På socialtjänsten i Arvika ser de positivt på det utökade samarbetet med polisen där förebyggande insatser effektivare ska hjälpa utsatta bort från våldsamma relationer.

Detta gör att socialtjänsten enklare kan utvärdera offrets behov att ta sig ur relationen.

Eftervåld utsätts ofta kvinnan för efter att den våldsamma parrelationen tagit slut. Det kan upplevas lika hårt som våldet under tiden relationen varade menar Linda Myrén, socialsekreterare på kommunen i Arvika.

– Ofta blir det enklare och tryggare att gå tillbaka till relationen, säger hon.

Hör henne berätta mer om eftervåld i videon ovan.

Jobbar förebyggande på mansdominerade arbetsplatser

Linda Myrén och hennes kollegor på socialtjänsten åker i förebyggande syfte ut på mansdominerade arbetsplatser och informerar om våld i relationer.

– På folktandvården frågar de om man utsätts eller blivit utsatt för våld, men inte om man utövar våld. Det ligger väldigt mycket skuld och skam i det så det är svårt att få tag på utövarna. Vi behöver ta bort skulden och skammen från männen så att de vågar öppna sig och arbeta med sina problem.

På socialtjänsten i Arvika finns det samtalsgrupper för både kvinnor och män som lever eller har levt i våldsamma relationer

Fakta

Här kan man söka hjälp vid våld i nära relation

Välj att sluta

Den som vill förändra ett våldsamt och kontrollerande beteende kan ringa till Välj att sluta. Personer kan även ställa frågor om våldsutsatthet, aggressioner och kontroll. Välj att sluta drivs av Länsstyrelsen Stockholm i samverkan med Manscentrum och i samarbete med Sveriges länsstyrelser.

Telefon: 020-555 666.

Du kan även mejla info@valjattsluta.se.

Nationella Mansjouren

På Mansjouren finns möjlighet att ha samtal om exempelvis våld, både som utsatt och som utövare.

Telefon: 08-30 30 20

Värmlands Mansforum

Detta är en organisation som verkar för att organisera män och samla kunskap i syfte att motverka psykisk ohälsa, våld och suicid.

Telefon: 054-152085

Du kan även mejla info@VarmlandsMansforum.se

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
  • Hjälp för dig som våldsutsatt, våldsutövare och anhörig finns också att få på Jämställdhetsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.